Allium schoenoprasum - šnytlik.
Česnek-pažitka je správný název rostliny, která je v našich krajích notoricky známá a velmi oblíbená. Kdysi bývala na každé zahrádce. Je to rostlina s dlouholetou tradicí, je známa už od dob starého Řecka a Říma. Jejím domovem je pravděpodobně Středomoří, planá pažitka však roste téměř na všech kontinentech, především kolem vodních toků. Pažitka se využívá hlavně jako zelené koření a to během celého roku. Je dobrým zdrojem vitaminu C, obsahuje také karoten, vitaminy B1, B2. V pažitce jsou obsaženy karoteny, éterické oleje s obsahem síry (ty dodávají pažitce typickou chuť). Obsahuje velké množství sodíku, vápníku, draslíku, fosforu a železa.
Pažitka podporuje trávení, významně snižuje krevní tlak a ovlivňuje chuť k jídlu. Abychom si pažitku uchovali, můžeme ji zmrazit nebo usušit, samozřejmě v obou případech ztrácí na své chuti, vůni a hodnotě.
Co na to stařeček ? „Malé děcka ijá tatovi chleba a velké mozek.“
Sluncem zalité jaro přeje bylinkář Standa.

Kopřiva dvoudomá

Pampeliška
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře