Pampeliška – zdravá plevel zahrádky.

Všichni známe tu radost při jarním pohledu na zahradu, že první se objevuje plevel a mezi plevely i pampeliška. Nezapomeňme, že je to kouzelná léčivka. Dle pana Zentricha příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů.  Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajoví lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. V kořenu má krom jiného aminokyseliny a minerální látky jako měď draslík a mangan. Mladé listy jsou zdrojem vysokého obsahu vitamínu C, kyseliny křemičité a inulinu. Inulin snižuje cukr v krvi, ale nejvyšší jeho obsah v listech je až na podzim. Poupata pampelišky pomáhají rozpouštět ledvinové kameny.

Pampeliška je velmi zajímavá i z botanického hlediska. Na území České republiky se nachází až 250 druhů, popsáno jich je zatím asi 100. Druh Taraxacum officinale ve svém úzkém vymezení (postaveném na typu Leontodon taraxacum, který ve Švédsku popsal Carl von Linne) na území ČR neroste a proto označení tohoto taxonomického komplexu jménem Taraxacum officinale je vědecky (nomenklatoricky) nesprávné. Správné označení skupiny zní Taraxacum sect. Ruderalia. 

Nevyhazujte tuto léčebnou plevel a popravte si s ní své zdraví. Stařeček by nám k tomu řekl „dva hlúpí jedného chytrého uživijá.“ 

Příjemné jaro přeje bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 02.04.2018
  • Komentář: 0
Související články
26.03.2018
Kopřiva dvoudomá
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině