Allium schoenoprasum - šnytlik.

Česnek-pažitka je správný název rostliny, která je v našich krajích notoricky známá a velmi oblíbená. Kdysi bývala na každé zahrádce. Je to rostlina s dlouholetou tradicí, je známa už od dob starého Řecka a Říma. Jejím domovem je pravděpodobně Středomoří, planá pažitka však roste téměř na všech kontinentech, především kolem vodních toků. Pažitka se využívá hlavně jako zelené koření a to během celého roku. Je dobrým zdrojem vitaminu C, obsahuje také karoten, vitaminy B1, B2. V pažitce jsou obsaženy karoteny, éterické oleje s obsahem síry (ty dodávají pažitce typickou chuť). Obsahuje velké množství sodíku, vápníku, draslíku, fosforu a železa.

Pažitka podporuje trávení, významně snižuje krevní tlak a ovlivňuje chuť k jídlu. Abychom si pažitku uchovali, můžeme ji zmrazit nebo usušit, samozřejmě v obou případech ztrácí na své chuti, vůni a hodnotě.

Co na to stařeček ? „Malé děcka ijá tatovi chleba a velké mozek.“ 

Sluncem zalité jaro přeje bylinkář Standa.


  • Vloženo : Stanislav
  • 09.04.2018
  • Komentář: 0
Související články
26.03.2018
Kopřiva dvoudomá
02.04.2018
Pampeliška
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině