Phaseolus vulgaris - Víte, proč si dává blondýnka ve čtvrtek fazole? Aby měla v sobotu bublinkovou koupel.
Když se
řekne fazol, každého napadne nepříjemné nadýmání spojené s touto
potravinou. Ale fazol je i zajímavou léčivkou.
Fazol do
Evropy z Mexika a Guatemaly přivezli Portugalci a Španělé, kteří je používali
jako potravinu. Sloužila i jako poměrně proslulý zdroj potravy pro námořníky.
Dokonce odvar z nich sloužil proti melancholii. V podobě mnoha různých odrůd je
pěstován jako luštěnina. Je důležité upozornit, že obsahuje v plodech jedovatý
fasin (jedovatá bílkovinná látka, toxoalbumin), otrava se projeví zvracením,
prudkými křečemi, průjmem, cirkulačním kolapsem. Největší nebezpečí je u dětí.
Vařením se toxicita ztrácí. Ovšem neztrácí se sušením. Byly popsány případy
hromadných otrav při konzumaci syrových plodů. Ideální je zhruba 15 až 20
minutové vaření nabobtnalých semen. Jako droga jsou užívány fazolové lusky bez
semen. Toto oplodí obsahuje aminokyseliny, fytosteroly, flavonoidy, faseolin,
cholin, inozit, lektiny, kyselinu křemičitou a minerální látky jako draslík,
kobalt, měď a nikl. Používá se ve formě odvaru vnitřně. V lidovém léčitelství
byl vnitřně užíván ve formě nálevu jako diuretikum (zde hraje roli kyselina
křemičitá a flavonoidy) a jako doplněk léčby u diabetu. Tento účinek nebyl
doložen studiemi, předpokládá se, že zde hraje roli jako některá z látek ze
skupiny glukokininů. Diuretické účinky jsou ovlivněny obsahem kyseliny
křemičité a flavonoidů. Někdy je doporučován jako detoxikační prostředek při
revmatických a dlouho trvajících kožních onemocněních. Kontraindikace nejsou
známy.
A jaké
účinky na náš organizmus mají uvařené fazole?
Snižují množství cholesterolu v krvi, mají antioxidační účinky, působí
diureticky (močopudně), snižuj krevní tlak, přispívají k tvorbě červených
krvinek, ovlivňují látkovou výměnu, jsou prevencí rakoviny střev pro svůj vysoký
podíl vlákniny, ozdravují cévy a srdce, snižují hladinu krevního cukru,
napomáhají při redukční dietě a přispívají k dobré náladě.
Nesmí chybět stařečkova zkušenost a
komentář k fazoli „z fazule sa ve střevoch
cosi vaří, rozlévá sa po břuchu, prdí po ni všichni mladí staří, hlasitě
i potichu“.
Příjemné posezení i fazolových jídel
přeje bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře