Phoenix dactylifera – energetická a minerálová bomba.

Datle leží celoročně na pultech obchodů bez většího zájmu kupujících, což je naše velká chyba. Toto ovoce dokáže již v malých dávkách zvýšit naši výkonnost. Díky velkému množství přírodních cukrů se jedná o rychlý zdroj energie pro lidský organismus. Podle výzkumů izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza).  Datle je ovoce s nejvyšší energetickou hodnotou. Strom je vysoký až 30 metrů. Listy bývají až 2m dlouhé. Daří se jim při vysokých teplotách, ale potřebují dostatečnou závlahu, lidově řečeno, hlavu na sluníčku a zadek v rybníčku. Datlovník je dvoudomá rostlina (samčí a samičí rostliny). Existuje cca 300 různých druhů.

Datle obsahují 70% sacharidů, draslík, fosfor, železo (pouze sušené datle), vápník, vitamíny B (hlavně B1, B2, niacin a B6), provitamín A, vitamín C (pouze čerstvé datle), rozpustnou vlákninu, stopové prvky měď, mangan a zinek. Draslík je důležitý při udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách a k šíření nervových vzruchů. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu kyslíku v krvi. Snižují krevní tlak, zvyšují kvalitu pokožky a vlasů. Povzbuzují při poklesu výkonu a únavě a nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein.

Zdraví vás bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 02.07.2018
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině