Phaseolus vulgaris - Víte, proč si dává blondýnka ve čtvrtek fazole? Aby měla v sobotu bublinkovou koupel.

Když se řekne fazol, každého napadne nepříjemné nadýmání spojené s touto potravinou. Ale fazol je i zajímavou léčivkou.

Fazol do Evropy z Mexika a Guatemaly přivezli Portugalci a Španělé, kteří je používali jako potravinu. Sloužila i jako poměrně proslulý zdroj potravy pro námořníky. Dokonce odvar z nich sloužil proti melancholii. V podobě mnoha různých odrůd je pěstován jako luštěnina. Je důležité upozornit, že obsahuje v plodech jedovatý fasin (jedovatá bílkovinná látka, toxoalbumin), otrava se projeví zvracením, prudkými křečemi, průjmem, cirkulačním kolapsem. Největší nebezpečí je u dětí. Vařením se toxicita ztrácí. Ovšem neztrácí se sušením. Byly popsány případy hromadných otrav při konzumaci syrových plodů. Ideální je zhruba 15 až 20 minutové vaření nabobtnalých semen. Jako droga jsou užívány fazolové lusky bez semen. Toto oplodí obsahuje aminokyseliny, fytosteroly, flavonoidy, faseolin, cholin, inozit, lektiny, kyselinu křemičitou a minerální látky jako draslík, kobalt, měď a nikl. Používá se ve formě odvaru vnitřně. V lidovém léčitelství byl vnitřně užíván ve formě nálevu jako diuretikum (zde hraje roli kyselina křemičitá a flavonoidy) a jako doplněk léčby u diabetu. Tento účinek nebyl doložen studiemi, předpokládá se, že zde hraje roli jako některá z látek ze skupiny glukokininů. Diuretické účinky jsou ovlivněny obsahem kyseliny křemičité a flavonoidů. Někdy je doporučován jako detoxikační prostředek při revmatických a dlouho trvajících kožních onemocněních. Kontraindikace nejsou známy.

A jaké účinky na náš organizmus mají uvařené fazole?  Snižují množství cholesterolu v krvi, mají antioxidační účinky, působí diureticky (močopudně), snižuj krevní tlak, přispívají k tvorbě červených krvinek, ovlivňují látkovou výměnu, jsou prevencí rakoviny střev pro svůj vysoký podíl vlákniny, ozdravují cévy a srdce, snižují hladinu krevního cukru, napomáhají při redukční dietě a přispívají k dobré náladě.

Nesmí chybět stařečkova zkušenost a komentář k fazoli „z fazule sa ve střevoch  cosi vaří, rozlévá sa po břuchu, prdí po ni všichni mladí staří, hlasitě i potichu“.

Příjemné posezení i fazolových jídel přeje bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 09.07.2018
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině