Pleurotus ostreatus

Na rozdíl od uch Jidášova nemusíme chodit pro hlívu do lesa, ale koupíme ji v každém supermarketu. Hlíva ústřičná je jednou z mnoha dřevokazných hub, které parazitují na živinách některých, převážně listnatých dřevinách. Hlíva ústřičná patří mezi houby hlívovité a je pojmenována podle barvy klobouku, která připomíná odstín ústřic. Chuťově je hlíva ústřičná dle atlasů hub lehce nasládlá a známá je svou intenzivní vůní.  Hlíva ústřičná je velice dobrá pochutina a v poslední době se těší velkému zájmu gurmánů. Pro přípravu pokrmů má hlíva ústřičná velmi široké použití. Hlíva ústřičná je výborná pro přípravu skvělé držkové polévky, hodí se také pro přípravu pečených mas, nádivek, těstovin i rýže a dají se z ní připravovat chuťově zajímavé studené saláty. Drcená, sušená hlíva ústřičná je skvělým aromatickým kořením.

Jako řada dalších léčivých hub obsahuje i hlíva specifický β-D-glukan, nazývaný pleuran. Glukany zvyšují aktivitu imunitního systému.  Jejich antineoplazmatická aktivita nespočívá v cytotoxicitě, ale v aktivaci buněčného imunitního systému. Glukany zvyšují aktivitu NK buněk (z angl. natural killer cell, tedy „přirozený zabíječ“) a projevují se protivirové a protizánětlivé vlastnosti. Glukany také přispívají ke snižování cholesterolu. Aktivací dalších komponent imunitního systému dosahují glukany toho, že makrofágy průběžně odstraňují z cév usazeniny (plaque) ,které považují za cizorodé látky. Další zajímavou skupinou aktivních látek jsou terpeny s antibiotickou a protirakovinnou aktivitou, které houba syntetizuje. Jedním z nich je pleurotin, který byl také uměle syntetizován.

Hlíva má tyto hlavní účinky na náš organizmus. Vylepšuje metabolismu, čištění střev, urychluje přirozenou regeneraci buněk, zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje imunitní a regenerační schopnost buněk, snižuje hladinu cholesterolu,  příznivě ovlivňuje krevní tlak a zmírňuje i únavu.

Stařeček, by se asi pousmáli a řekli „Hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla.“

Dobrou chuť k jídlu z hub Vám přeje bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 16.07.2018
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině