Pleurotus ostreatus
Na rozdíl
od uch Jidášova nemusíme chodit pro hlívu do lesa, ale koupíme ji v každém
supermarketu. Hlíva ústřičná je jednou z mnoha dřevokazných hub, které
parazitují na živinách některých, převážně listnatých dřevinách. Hlíva ústřičná
patří mezi houby hlívovité a je pojmenována podle barvy klobouku, která
připomíná odstín ústřic. Chuťově je hlíva ústřičná dle atlasů hub lehce
nasládlá a známá je svou intenzivní vůní.
Hlíva ústřičná je velice dobrá pochutina a v poslední době se těší
velkému zájmu gurmánů. Pro přípravu pokrmů má hlíva ústřičná velmi široké
použití. Hlíva ústřičná je výborná pro přípravu skvělé držkové polévky, hodí se
také pro přípravu pečených mas, nádivek, těstovin i rýže a dají se z ní
připravovat chuťově zajímavé studené saláty. Drcená, sušená hlíva ústřičná je
skvělým aromatickým kořením.
Jako řada
dalších léčivých hub obsahuje i hlíva specifický β-D-glukan, nazývaný pleuran.
Glukany zvyšují aktivitu imunitního systému.
Jejich antineoplazmatická aktivita nespočívá v cytotoxicitě, ale v
aktivaci buněčného imunitního systému. Glukany zvyšují aktivitu NK buněk (z angl. natural killer cell, tedy
„přirozený zabíječ“) a
projevují se protivirové a protizánětlivé vlastnosti. Glukany také přispívají
ke snižování cholesterolu. Aktivací dalších komponent imunitního systému
dosahují glukany toho, že makrofágy průběžně odstraňují z cév usazeniny
(plaque) ,které považují za cizorodé látky. Další zajímavou skupinou aktivních
látek jsou terpeny s antibiotickou a protirakovinnou aktivitou, které houba
syntetizuje. Jedním z nich je pleurotin, který byl také uměle syntetizován.
Hlíva má
tyto hlavní účinky na náš organizmus. Vylepšuje
metabolismu, čištění střev, urychluje přirozenou regeneraci buněk, zpomaluje
proces stárnutí, zvyšuje imunitní a regenerační schopnost
buněk, snižuje hladinu cholesterolu, příznivě
ovlivňuje krevní tlak a zmírňuje i únavu.
Stařeček, by se asi pousmáli a řekli „Hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla.“
Dobrou chuť k jídlu z hub Vám přeje bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře