Cucumis sativus – každá, která chce být hezká, tak pro ní spěchá.
Domovinou okurek je jižní Asie. Do Evropy se dostaly
v šestnáctém století díky zámořským plavbám a válkám s Turky
a jejich blahodárné účinky na lidské zdraví neunikly pozornosti
tehdejších lékařů ani lidových léčitelů. A že tomu tak bylo,
dokládá Mattioliho herbář kde píše o okurce „okurky nutí na moč, ne však tak mocně jako dýně. Utlučené
semeno jest dobré píti s mlékem nebo vínem proti zranění a zjitření
měchýře. Stejné množství semena okurkového a kmínu, asi tak špetka
rozetřená na prášek a požitá v sladkém víně uklidňuje kašel
a vyčišťuje prsa od šlemu a hnisu. Okurky nakrájené na malé
terčíky a přikládané, ochlazují a mírní všeliké horké otoky. Svojí
vůní zahánějí omdlévání. Kdožby okurkové semeno v mléce namočil, prve než
by je zasadil, bude míti okurky libější a chutnější.“
Okurka
ač obsahuje 95 % vody nám dodává vitamíny B, C, E a K, minerály jako draslík,
hořčík, fosfor, měď a mangan. Obsahuje kyselinu listovou a proto je vhodná pro
lidi trpící dnou, snižuje ukládání kyseliny močové. Nejdůležitější je obsah
enzymu erepsinu, který štěpí bílkoviny. Okurku
najdeme i v řadě kosmetických přípravků.
Vymačkaná šťáva díky obsahu křemíku povzbuzuje zdravý růst a pružnost vlasů i
vazivových tkání. Obklady z plátků okurky pleť pročistí a
projasní, zklidní záněty a otoky kolem očí. Okurková maska zlepší vzhled
každého typu pleti.
Dámy, pokud se budete
chtít okurkou vylepšit, tak nezapomeňte na stařečkovo moudro, „Pán Bůh je
mocný, ale kráva zajíca nedohoní.“
Krásné babí léto přeje
bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře