Phoenix dactylifera – energetická a minerálová bomba.
Datle leží celoročně na pultech obchodů bez většího zájmu
kupujících, což je naše velká chyba. Toto ovoce dokáže již v malých
dávkách zvýšit naši výkonnost. Díky velkému množství přírodních cukrů se jedná
o rychlý zdroj energie pro lidský organismus. Podle výzkumů izraelského
profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském
technologickém institutu (Technion) v Haifě, i přes
svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají
chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Datle je ovoce s nejvyšší energetickou
hodnotou. Strom
je vysoký až 30 metrů. Listy bývají až 2m dlouhé. Daří se jim při vysokých
teplotách, ale potřebují dostatečnou závlahu, lidově řečeno, hlavu na sluníčku
a zadek v rybníčku. Datlovník je dvoudomá rostlina (samčí a samičí
rostliny). Existuje cca 300 různých druhů.
Datle
obsahují 70% sacharidů, draslík, fosfor, železo (pouze sušené datle), vápník, vitamíny B (hlavně B1, B2, niacin a B6), provitamín A, vitamín C (pouze čerstvé datle), rozpustnou vlákninu, stopové prvky měď, mangan a zinek. Draslík
je důležitý při udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách a k šíření
nervových vzruchů. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu
kyslíku v krvi. Snižují krevní tlak, zvyšují kvalitu pokožky a vlasů. Povzbuzují
při poklesu výkonu a únavě a nevyčerpávají při tom zásoby vašeho
jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein.
Zdraví vás bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře