Allium Sativum – základ valašské kuchyně.
Tento
poklad, po kterém tak krásně voníme, je nejen dochucovadlo jídel, ale i
kouzelná léčivá bylina.
Legendární
prostředek proti upírům je mezi lidmi i přes své typické aroma velice oblíben
už od nepaměti. Patří totiž mezi nejstarší a nejúčinnější přírodní léčiva. Za
prapůvodní zem původu je označována střední Asie. Od starověku je však tato
rostlina dobře známá v Číně, Egyptě i Středozemí. Perští lékaři považovali
česnek za účinný protijed na hadí uštknutí, vzteklinu a kousnutí štíra. Právě
oni vložili tuto blahodárnou cibulku do kolébky evropského lidového
léčitelství. Staří Slované pěstovali trochu odlišné druhy česneku – medvědí a
setý, u nichž se konzumuje kromě kořene také nadzemní část rostliny.
Česnek má
protirakovinné a výborné desinfekční účinky – hubí viry, bakterie, plísně a
parazity ve střevech. Posiluje organismus v boji s chřipkou, při ušních
zánětech, mykózách, infekci močových cest. Jeho odhleňující účinek pomáhá
sekret odkašlávat a uvolňuje dýchací cesty. Neméně důležitý je vliv česneku na
cévní systém. Účinné látky zabraňují nadměrnému shlukování krevních destiček,
vzniku nebezpečných krevních sraženin, a proto je ideálním preventivním
prostředkem proti trombóze. Česnek rozšiřuje cévy, čímž snižuje krevní tlak,
brání kornatění tepen a přispívá ke snižování hladiny nebezpečného
cholesterolu. Podtrženo, sečteno – s česnekem předejdete infarktu, mozkové
mrtvici, ale pomůže i při léčbě hemoroidů, při pocitu těžkých nohou, klimakterické
překrvenosti a dalších potížích. Česnek chrání žaludek před zánětem.
Kuchyni
provoněnou česnekem přeje bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře