Červená řepa – Beta Vulgaris
Při prvních příznacích nachlazení saháme většinou po citrónech a
zapomínáme, že hlavním důvodem našeho kašlání, kýchání a smrkání je
dehydratace, s nedostatkem vitamínu a minerálů. Přitom by mnohdy stačilo, dostatečně pít a zaměřit svůj zrak na tuto krásou sice neoplývající
zeleninu, ale o to víc vhodnou v našich zeměpisných
šířkách k posílení celého organizmu. Červená řepa je vysoce zásaditá a
jako taková je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně nám pomáhá
bojovat s často rozšířenými mykózami. Červené barvivo obsahuje lykopen,
který je silný antioxidant.
Zbavuje náš mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny
listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční
činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové
soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži. Podporuje
peristaltiku střeva, činnost žaludku a žlučníku. Zajišťuje duševní pohodu.
Myslím si, že červená řepa je v našich krajích nedoceněna. Mnoho
lidí ji na trhu míjí bez povšimnutí a je to škoda, protože její častá konzumace
v jakékoliv podobě je v mnoha směrech prospěšnější než velké dávky
vitamínových či jiných potravinových doplňků.
Bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře