Zea mays – pokrm nejen pro slepice.
Někdo se již možná směje, že dnes píši o
obyčejné kukuřici. Staří indiáni v Peru moc dobře věděli proč je pro ně
kukuřice kouzelným zdrojem zdraví a proto se rozšířila do celého světa. Český název
kukuřice patří mezi novotvary vytvořené v 19. století Janem Svatoplukem Preslem.
Z minerálních látek jsou v kukuřici
zastoupeny hlavně železo, hořčík, zinek, mangan a selen, opět nepostradatelné
stopové prvky, např. pro krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, zdravou pleť a
hezké vlasy.
Mimo to je v kukuřici značný podíl
cukrů - konkrétně glukózy,
která je zdrojem energie pro naši vitalitu jak tělesnou, tak
mentální. V této obilovině nalezneme též mnoho vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin,
její výživnost je opravdu značná.
Jak jsem již uvedl, dostatečná hladina glukózy v krvi zajišťuje našemu mozku
přísun energie a nutnou dávku odolnosti vůči negativním impulzům.
Naopak nedostatek glukózy má za následek mentální únavu, podrážděnost
a náchylnost ke stresovému chování. Kukuřice navíc obsahuje i mnoho thiaminu a dalších vitamínů skup. B a minerálů s pozitivním vlivem na naši mentální kondici. Tento
koktejl biologicky aktivních látek je ideální potravou pro náš
mozek. Kukuřice nám dodává energii a stimuluje
mozkovou činnost, a zároveň zvyšuje naši odolnost vůči stresu
a podporuje soustředění.
A musím dát
opět stařečkovi za pravdu, často říkali „chraň se doktorů: tých, co kapce řežů,
i tých, co břuchy pářů“. Matička příroda nám dává vše co potřebujeme ke
zdravému žití, jen to umět správně využít.
Zdraví Vás
bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře