Vitamín K – co nám ubližuje, vitamín K nebo Warfarin?
Pohled na účinky vitamínu K rozděluje i lékaře při aplikaci léků na ředění krve, hlavně Warfarinu.
Některý při předepsání Warfarinu zakáže pacientovi jíst vše, co vitamín K obsahuje, a jiný nařídí jíst denně pravidelně malé množství potravy s vitamínem K.
Který lékař má pravdu? S tímto pohledem lékařů se setkávám každý den.
Objevitelem vitamínu K byl dánský profesor Henrik Carl Peter Dam.
Ve spolupráci s profesorem Karrerem se mu v roce 1939 podařilo vitamín K izolovat z listů vojtěšky (K1) a získat jej v krystalickém stavu.
Důležitost vitamínu K po jeho objevení zdůrazňuje udělení Nobelovy ceny v roce 1943 pro oba pány.
Formy vitamínu K
Vitamín K je rozpustný v tucích, název je odvozen od německého slova „Koagulation“, neboli srážlivost.
Má tři formy:
K1 – Fylochinon je syntetizován rostlinami.
K2 – Menachinon nám produkují bakterie v zažívacím traktu, podporuje metabolismus a mineralizaci kostí.
K3 – Menadion je synteticky vyrobený vitamín, používá se v krmných směsích pro zvířata, v organismu se mění na K2.
V ČR je zakázán podávat lidem.
Účinky vitamínu K a Warfarinu
Všechny odborné studie, které jsem přečetl, se shodují, že vitamín K nám zajišťuje srážlivost krve.
Bez pravidelného denního příjmu je jeho zásoba rychle vyčerpána a podávání léků na ředění krve nám účinky vitamínu K omezují až zastavují.
Oproti tomu vysoké dávky vitamínu K zastavují účinky Warfarinu nebo jiného léku na ředění krve.
Jelikož se vitamín K rychle spotřebovává, tak není možné se jím předávkovat.
Ale jeho nedostatek nám způsobí spoustu zdravotních problémů.
Jelikož je zodpovědný za mineralizaci kostí, tak jeho nedostatek zajistí osteoporózu, tedy odvápnění kostí.
Vitamín K má významnou roli při metabolismu našich kostí, pojivové tkáně a také pro správnou funkci ledvin.
Ve všech těchto případech se vitamín K podílí na vestavbě a při použití vápníku a spolupůsobení vápníku a vitamínu D.
Bez vitamínu K se nelze zbavit homocysteinu.
Nedostatek dále způsobuje poruchy vstřebávání tuků, chronická jaterní onemocnění, gastrointestinální onemocnění – zažívací problémy.
Projevem nedostatku je prodloužená doba srážení krve, zpomalené hojení ran, krvácení z nosu, únava, krevní výrony po těle, menstruační či střevní potíže.
Zde musím ještě upozornit, jak ovlivňují vitamín K ostatní vitamíny.
Vysoké dávky vitamínů A a E snižují, až zastavují vstřebávání vitamínu K.
Kde vitamín K najdeme?
Obsahuje ho veškerá listová zelenina, ale více ho mají vepřová játra.
V přírodní formě ho má nejvíce Moringa Oleifera, kterou mám v nabídce a psal jsem o jejích účincích již 30.10.2014.
Důležitost konzultace s lékařem
Přátelé, vám, kterým lékař zakázal při užívání jakéhokoliv léku na ředění krve mít ve stravě potravinu s vitamínem K, zeptejte se jej, zda si uvědomuje, jaké vám způsobuje problémy z nedostatku vitamínu K.
Jen vaše diskuse s lékařem problémy vyřeší.
Problémy s nedostatkem vitamínu K jsem čerpal z odborných lékařských článků a vy si můžete mnou uváděné skutečnosti přes internet ověřit.
Děkuji paní MUDr. Daně Maňaskové, která mi povolila dát zde odkaz na její stránky: medicinman.cz
Zásaditost krve a přírodní pomoc
Zdravá krev má pH v rozmezí 7,35–7,45, pokud se okyselí, tak houstne a musí se ředit.
Příroda nám dala Amalaki, Moringu a Goju – tyto plody jsou zásadité a pomáhají nám držet správné pH krve.
K odkyselení pomáhá také voda s citronem.
Stařeček by k tomu dodali:
„Dcérky, večer nedávat chlapom kyselicu, ale z lásků nalít halúskovů a přidat sladků pusu.“
Pevné zdraví přeje bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře