Vitamín E – tokoferol – nejdůležitější antioxidant

Tak a je to tady, trochu se ochladí, a máme chřipkovou epidemii. Marné jsou mé varování, nabádání a prošení, abyste nezanedbávali pitný režim a pili vodu!!!!!! Je to jen Vaše dehydratace a tím oslabená imunita, že Vás skolí jeden malý pitomý a neviditelný bacil. Ti co mě poslechli a pijí poctivo vodu a preventivně si dají 2 krát za týden Azadirachtu, jsou zdraví tak jako já. Hlavně kupujte ty zázračné léky, které pomůžou okamžitě, ale co dělají s našim tělem nepřemýšlíme. Jsou to antihistaminika, které okamžitě zaberou, ale tělo přepnou na režim sucha. Ženské, poctivo nalévat halúskovú, stařeček říkali „lepší malá po ránu, než celý den hovno“ .

Vitamin E je společný název pro skupinu látek nazývaných tokoferoly. Ty se vyskytují ve 4 formách – alfa, beta, gama a delta. Tyto sloučeniny se účastní dějů při vstřebávání tuků a jejich ochrany před oxidací v krevním oběhu. Nejúčinnější formou vitaminu E je alfa-tokoferol. Vitamin E je druh vitamínu rozpustného v tucích, lidské tělo je tedy schopno si jej delší dobu uchovávat v tukové tkáni a v játrech. Největším zdrojem vitaminu E je olej z obilných klíčků, dále jsou to ořechy, mandle, arašídy, slunečnicová a sezamová semena. Hodně vitamínu E získáme z hovězího masa. Obsahuje jej však i čerstvá listová zelenina, hlavně špenát. Vitamin E se používá hlavně pro svůj antioxidační účinek, zabraňuje vzniku oxidačních toxických produktů a volných kyslíkových radikálů. Podílí se tak na stabilitě buněčné membrány. Podle nových výzkumů pomáhá vitamin E v prevenci srdečně cévních onemocnění (arterioskleróza).

Nedostatkem vitaminu E jsou ohroženy hlavně nedonošené děti, které mají malé množství tukových zásob a tudíž nedokáží v těle vitamin E udržovat v zásobě. Další skupinou jsou osoby s poruchou trávení a vstřebávání tuků a osoby s chronickým onemocněním jater. U vitaminu E nehrozí vážnější potíže při nadbytečném užívání (2000-3000mg/den) jako u ostatních vitaminů rozpustných v tucích (např.u vitaminu A), vzácně se uvádí např. bolest hlavy a průjem. Ovšem při dlouhodobém užívání takových mega dávek může dojít ke zhoršenému vstřebávání vitaminu K a tím ke snížení krevní srážlivosti.

Nezapomínejte na pitný režim, na pití vody.

Úspěšný boj s bacilem a odstranění dehydratace přeje bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 20.11.2017
  • Komentář: 0
Související články
31.10.2017
Vitamíny
Související produkty
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině