Vitamín B9 – kyselina listová – zelené listy = zdravé červené krvinky
Název tohoto vitamínu přímo vyplývá z toho, kde se hlavně vyskytuje – v zelených listech. Pro naše potřeby je důležitá zeleně zbarvená zelenina, například brokolice a salát. Takže opět platí heslo “jezte zeleninu, je zdravá”.
Kyselinu listovou potřebujeme spolu s vitamínem B12 při krvetvorbě, bez ní by byla poškozena tvorba červených krvinek. Dále je důležitá v procesu buněčného dělení a tvorbě nukleových kyselin, nositelů genetické informace. Je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu. A nefungovala by nám bez ní pořádně nervová soustava. Vzhledem ke své schopnosti řídit tvorbu a spotřebu homo cysteinu, což je specifická aminokyselina kardiovaskulárního systému, napomáhá kyselina listová proti srdečním a cévním onemocněním. Dále také může odvracet nebezpečí rakoviny plic, děložního hrdla, tlustého střeva nebo konečníku.
Nedostatek kyseliny listové se projeví únavou, poruchou růstu a krvetvorby. Můžete trpět i poruchou trávení, změnami na sliznicích, především v ústech. Dostavuje se slabost, bledost, zapomnětlivost, výkyvy nálady. Nebezpečný je nedostatek kyseliny listové v těhotenství, kdy může být poškozen nervový systém plodu a jeho růst.
Kromě listové zeleniny se vitamin B9 nachází zejména v játrech, kvasnicích, ořechách a luštěninách. Poměrně dobrým zdrojem jsou také vejce, mléko a celozrnné obiloviny. Vitamín B9 také dokáží tvořit střevní baktérie, ale vzniklé množství nestačí na pokrytí celkové potřeby. Vysoký obsah B9 má Moringa Oleifera.
Zdraví bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře