Vitamín B 12 – Kobalamin – chceš li zdravý být, musíš kobalamin mít.

Dnes si povíme něco o Kobalaminu. Je to vitamín rozpustný ve vodě, ale liší se od ostatních tím, že se při jeho dostatku v potravě ukládá v játrech.

Jak název napovídá, centrálním atomem v molekule vitamínu B12 je kobalt. Tento kov tak tvoří podobné uspořádání, jako železo v molekule hemoglobinu.  Je tepelně nestálý, hraje důležitou roli při krvetvorbě. Bez tohoto vitamínu by červené krvinky byly příliš veliké a nedokázaly by správně plnit svoji funkci – předávat kyslík buňkám. Je důležitý pro dělení buněk, syntézu DNA deoxyribonukleová kyselina – nosič genetické informace a ATP Adenosintrifosfát – zásobárna energie v lidském organismu. Krom výše zmíněných funkcí zajišťuje vitamín B12 prostřednictvím svého vlivu na nervové buňky (urychluje syntézu neurotransmiterů – přenašečů vzruchové informace mezi nervovými buňkami) dobré emoční zdraví a vyváženou psychiku. Nepostradatelný je vitamín B12 také při buněčném metabolismu, zpracování bílkovin, tuků a cukrů. Spolu s dalšími vitamíny B-komplexu, vitamínem B6 a B9 zajišťuje ochranu cévního řečiště a tím zmírňuje dopady aterosklerózy a dalších onemocnění cév a kardiovaskulárního systému. Vysokou spotřebu vitamínu B12 máme ve stresu, při dlouhodobém silném psychickém vypětí a hormonální antikoncepci. Zvýšenou spotřebu tohoto vitamínu mohou pociťovat také staří a nemocní lidé.

Vitamín B 12 je bohatě obsažen hlavně v živočišných produktech. Mezi zásobárny B12 patří především vejce, mléko, sýry, maso, zvířecí vnitřnosti jako ledvinky, játra a srdce, také ho mají  některé mořské řasy. 

Sluncem zalité dny přeje bylinkář Standa

  • Vloženo : Stanislav
  • 29.01.2018
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině