Kyselina pantotenová – křižovatka metabolických cest
Vitamín B5 je znám spíše pod názvem kyselina pantotenová.
Název kyseliny pantotenové je odvozený od řeckého slova „pantos“ – tj. všudypřítomný.
Vyskytuje se ve všech tkáních našeho těla a její funkce je nezastupitelná.
Byla objevena již v roce 1933 a dosud si získává velkou pozornost.
Účinky vitamínu B5
Vitamín B5 má v lidském organismu řadu nezastupitelných funkcí.
Mezi ty nejdůležitější patří zvýšení plodnosti, podpora dlouhověkosti a tvorba protilátek v těle.
Využívá se při infekcích, běžných obtížích jako jsou zácpa, průjem, zvracení, plynatost, léčba drobných popálenin, popraskaná kůže.
Dále zabraňuje stárnutí a šupinatění kůže, zlepšuje stav vlasů a jeho blahodárný vliv je popisován i při stresu a zvýšené duševní únavě.
Jeho nepostradatelný význam je v metabolismu lidského organismu.
Zde má význam pro účinek řady enzymů, které se podílejí na metabolismu sacharidů a cukrů, produkci glukokortikoidů a pohlavních hormonů.
Vitamín B5 je také součástí koenzymu A, který je důležitý pro přeměnu cukrů, tuků a mnohých dalších látek v našem organismu.
Právě pro jeho nepostradatelnost a všudypřítomnost je často označován za křižovatku metabolických cest.
Zdroje vitamínu B5
Nejbohatšími zdroji kyseliny pantotenové jsou játra, mléko, vejce a kvasnice.
Zajímavostí je, že vůbec nejbohatším zdrojem vitamínu B5 je tzv. mateří kašička, která je potravou pro vyvíjející se včelí larvu.
Pokud by včelí larva byla o kašičku ochuzena, nevylíhla by se z larvy královna, ale včela dělnice.
Předávkování vitamínem B5
Předávkování je prakticky nemožné.
Radost ze života přeje bylinkář Standa.

Vitamíny

Vitamín B1

Vitamín B2

Vitamín B3

Vitamín B6
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře