Niacin – pro dobrý metabolismus
Pojmem vitamín B3 se v přírodě označuje souhrnně dvojice kyselin – kyseliny nikotinové a nikotinamidové. Stejně tak jako ostatní vitamíny B-komplexu (řada vitamínů B), je ve vodě rozpustný tepelně nestabilní, jehož deriváty jsou důležité pro metabolické přeměny v organismu související se získáním energie.
Niacin spolupůsobí při tvorbě energie v buňkách. Ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů. Také díky němu máme zdravou čistou pokožku a funguje nám správně nervová soustava, srdce a trávicí systém. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru na normální hodnoty a v neposlední řadě má vliv na kvalitu duševní činnosti. Vysoké dávky niacinu, až 3 gramy za den, se předepisují při léčbě schizofrenie. Vitamín B3 je v potravě široce rozšířen, především v játrech, libovém a drůbežím mase a luštěninách. Lidské tělo je schopno vyrobit si niacin z aminokyseliny tryptofanu, která se vyskytuje v mléčných výrobcích a vejcích. Pokud jste vášnivými konzumenty kukuřice, Niacin z ní získáte pouze v pražené podobě.
Z nedostatek vitamínu B3 nám může způsobit nemoc, která se jmenuje Pelagra. Je charakterizována třemi D – demence, diarrhoea (průjem), dermatitida (zánět kůže). U nás je výjimečná, trápí chudé v zemích, kde se konzumuje hodně kukuřice. Nedostatek vitamínu B3 může způsobit únavu, objeví se vyrážek na kůži, zejména pokud je vystavena slunečním paprskům, poruchy trávení a zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Můžete mít deprese a poruchy psychiky. Nedostatkem niacinu jsou ohroženi zejména alkoholici a lidé s genetickou poruchou metabolismu tryptofanu. U tohoto vitamínu musím upozornit na předávkování. Pokud byste užívali niacin v gramových dávkách, nad 3 gramy za den po delší dobu, hrozí vám zarudnutí kůže, bolesti žaludku, nevolnost, průjem a poškození jater. Pro správnou funkci metabolismu potřebujeme 13 – 20 mg Niacinu, podle naši váhy. Tato dávka je ve 150 g kuřecího masa nebo ryby.
Zdraví Vás, bylinkář Standa.
Vitamíny
Vitamín B1
Vitamín B2
Vitamín B5
Vitamín B6
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *