Réva vinná – Vitis vinifera – po víně není jen zpěv „Znojmo vidím tě dvojmo“, ale víno i léčí.
Začněme
trochou historie. Réva vinná je jednou z nejstarších kulturních rostlin
pěstovaných člověkem. Původ kulturních odrůd není zcela jednoznačně vysvětlen. Spekuluje
se sice, že vznikla šlechtěním divoké révy vinné lesní, avšak někteří autoři
toto zpochybňují a její genezi odvozují od dnes již vyhynulých třetihorních
druhů. V roce 2004 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů podle historicky
dochovaných pramenů, dobových kreseb a analýz vzorků úředně nejstarší exemplář
révy vinné na světě. Je to tzv. "Stara trta", kterou můžeme najít ve
slovinském Mariboru na nábřeží u řeky Dravy. Její věk se odhaduje na více než 450
let.
Léčivá a
nutriční hodnota révy vinné byla známá už před tisíciletími. Egypťané
konzumovali révu vinnou už před šesti tisíci lety, před více než třemi tisíci
lety znali víno a staré egyptské recepty dokazují, že ho používali také k
léčení. Souběžně s egyptskou kulturou vína se vyvíjela kultura Sumerů a
Babylóňanů. Tady je několik návodů, jak si vínem pomoci od neduhů.
Při
žaludečních potížích nalijeme 1 litr vína na 100 g nakrájeného kořene křenu a 2
minuty vaříme. Necháme 10 minut ustát a scedíme, užívá se polévková lžíce před
jídlem.
Pro
osvěžení připravíme vinný extrakt, na dvě hrsti květů prvosenky nalijeme 1 litr
bílého vína, necháme půl dne stát a scedíme. Pijeme večer jednu sklenku.
Obklad na
bolesti hlavy připravíme tak, že 10g kořene kozlíku vaříme 10 minut v 1,5 dc
bílého vína. Scedíme a máčíme obklady, které přikládáme na čelo.
Proti
průjmu, na 3 hrsti sušených borůvek nalijeme 1/2 litru červeného vína s vysokým
obsahem tříslovin. Nálev se vypije vlažný ve dvou dávkách po čtvrt hodině.
Proti
zácpě připravíme extrakt z 1,5 dc bílého vína, které se smíchá s polévkovou
lžící ricinového oleje a špetky natě bazalky, vše se povaří 5 minut a scedí.
Vypijeme na lačno.
Na
onemocnění průdušek připravíme vinný extrakt z 1 litru bílého vína, do kterého
se přidá 15 g pomerančové kůry, 30 g kořene omanu, máčí se po dobu 3 dní. Pro
usnadnění odměšování hlenu se užívá 3 x denně 0,5 dc vína.
Proti
chřipce svaříme ve 1/4 litru červeného vína po 1 dílu - květ černého bezu, květ
lípy, květ podbělu, list jitrocele, přidáme dobromysl, truskavec, mátu peprnou.
Možno osladit medem, vypít horké a ihned ulehnout. Extrakt způsobuje silné
pocení.
Při
nachlazení připravíme vinný odvar na podporu pocení. V 1 litru červeného vína
10 minut povaříme 50 g kořene pupavy bílé. Vypijeme skleničku horkého odvaru
večer před spaním.
Stařečkova
rada na bacila. 0,5 l červeného svaříme s 0,5 l rumu a co nejrychleji
vypijeme. Pak se musíme potit na cizím těle celou noc, ale nesmí to být manžel
nebo manželka. Stařeček tvrdil, že tuto kůru žádný bacil nepřežije.
Příjemné
zážitky a zdraví s přiměřeným množství vína přeje bylinkář Standa
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře