Švestka domácí - Prunus domestica – pěstovat ji, se vyplácí.

Tmavomodré oválné plody švestky domácí jsou bohatou zásobárnou látek a po mnoho generací velice ceněným ovocem. Když se řekne švestka, většinou se nám vybaví slivovice. A víte kdy je nejlepší? Stařeček říkali „trnky musí posbírat roba, každú stopku utrhnút a každú polúbit. Pak je sladká jako med.“ I slivovice může mít při umírněné konzumaci příznivý vliv na naše zdraví, avšak nesrovnatelné s konzumací samotných plodů.

Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme si pro příklad vitamin B12 - kabalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie (chudokrevnost). Dále např. biotin - vitamin H, který je nezbytný pro látkovou přeměnu v těle a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů. Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku. 

Velká výhoda je, že se dají upravit mnoha způsoby a vydrží dobré celý rok. Můžeme je zavařit, usušit nebo z nich navařit dobrá povidla. V zimě a na jaře nám poslouží jako zásobárna vitamínů,  minerálů a zdroj energie. Jistě znáte ten starý trik, když ne a ne uspět tam, kam i pan král chodí sám. Několik sušených švestek, lehce povařených ve vodě, nebo misku švestkového kompotu, několik lžic hutných povidel a netřeba navštívit lékaře. Švestky jsou přírodním velmi spolehlivým projímadlem, vhodným i pro děti.

Bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 29.10.2019
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině