Švestka domácí - Prunus domestica – pěstovat ji, se vyplácí.
Tmavomodré oválné plody švestky domácí jsou bohatou zásobárnou látek
a po mnoho generací velice ceněným ovocem. Když se řekne švestka,
většinou se nám vybaví slivovice.
A víte kdy je nejlepší? Stařeček říkali „trnky musí posbírat roba, každú stopku
utrhnút a každú polúbit. Pak je sladká jako med.“ I slivovice může mít při
umírněné konzumaci příznivý vliv na naše zdraví, avšak nesrovnatelné
s konzumací samotných plodů.
Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich
nacházíme zdroj vitaminů skupiny B,
někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme
si pro příklad vitamin B12 - kabalamin,
důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie (chudokrevnost). Dále např. biotin - vitamin H, který je
nezbytný pro látkovou
přeměnu v těle
a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů. Dalším důležitým
vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E,
silný antioxidant,
chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob,
jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Švestky jsou ale především
bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší
množství síry a zinku.
Velká výhoda
je, že se dají upravit mnoha způsoby a vydrží dobré celý rok. Můžeme je
zavařit, usušit nebo z nich navařit dobrá povidla. V zimě a na jaře
nám poslouží jako zásobárna vitamínů,
minerálů a zdroj energie. Jistě znáte ten
starý trik, když ne a ne uspět tam, kam i pan král chodí sám. Několik sušených švestek, lehce
povařených ve vodě, nebo misku švestkového kompotu,
několik lžic hutných povidel a netřeba navštívit lékaře. Švestky jsou přírodním velmi spolehlivým projímadlem, vhodným i pro děti.
Bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře