Pitaya –
dračí plod
Teplá zima
a inverze, tyto dvě věci neovlivníme. Můžeme, ale ovlivnit jejich působení na
náš organizmus. Jak ? Pravidelným dodáváním vitamínů a minerálů z ovoce a
zeleniny. Dnes nabízím Pitayu.
Jedním z nejméně známých druhů
exotického ovoce, které se vyskytuje na našem trhu je pitaya. Tento nezvyklý
plod zakoupíte v klasických obchodních řetězcích. Přesto, že je toto ovoce oficiálně pojmenováno
pitayou, ve světě je známo především pod jménem dračí ovoce. Tento mytologický
název má v různých částech světa různé varianty, Číňané používají titul ovoce
ohnivého draka nebo dračí perlové ovoce, obyvatelé Vietnamu zelený drak,
Španělé pitahaya nebo pitajava. Další možné označení je také jahodová hruška.
Domovinou dračího ovoce je střední a jižní Amerika, především Mexiko. Dnes je
však pěstováno i v Malajsii, Vietnamu, Číně a na Taiwanu. První zmínky o
pěstování pitayi se objevují již v aztécké literatuře. Její využití bylo známo
už ve 13. stol. Na celosvětovém rozšíření mají své zásluhy především Francouzi,
kteří dovezli pitayu do do Vietnamu.
Ovoce
pitaya roste na kaktusech rodu Hylocereus. Tento kaktus kvete pouze v noci,
proto se mu po světě přezdívá měsíční květina nebo královna noci. Pitaya je to plod několika variet kaktusů. Plody jsou
bez ostnů, masité, oválné bobule; pokryté třírohými podlouhlými šupinami.
Dosahují v průměru až 20 cm. Barevné varianty, plody s červenofialovou až
fialovou slupkou a bílou dužinou, slupka
červenofialová až fialová s rudou dužinou,
žluté plody s bílou dužinou. Díky malým černým semínkům připomíná dužina kiwi. Semínka jsou jedlá. Pitaya obsahuje
velké množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou
bohaté na antioxidanty. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a
riboflavinu. Konzumuje se tak, že se
rozkrojí plod a lžící vybíráme lahodný obsah.
Bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře