Pitaya – dračí plod

Teplá zima a inverze, tyto dvě věci neovlivníme. Můžeme, ale ovlivnit jejich působení na náš organizmus. Jak ? Pravidelným dodáváním vitamínů a minerálů z ovoce a zeleniny. Dnes nabízím Pitayu.

 Jedním z nejméně známých druhů exotického ovoce, které se vyskytuje na našem trhu je pitaya. Tento nezvyklý plod zakoupíte v klasických obchodních řetězcích. Přesto, že je toto ovoce oficiálně pojmenováno pitayou, ve světě je známo především pod jménem dračí ovoce. Tento mytologický název má v různých částech světa různé varianty, Číňané používají titul ovoce ohnivého draka nebo dračí perlové ovoce, obyvatelé Vietnamu zelený drak, Španělé pitahaya nebo pitajava. Další možné označení je také jahodová hruška. Domovinou dračího ovoce je střední a jižní Amerika, především Mexiko. Dnes je však pěstováno i v Malajsii, Vietnamu, Číně a na Taiwanu. První zmínky o pěstování pitayi se objevují již v aztécké literatuře. Její využití bylo známo už ve 13. stol. Na celosvětovém rozšíření mají své zásluhy především Francouzi, kteří dovezli pitayu do do Vietnamu.

Ovoce pitaya roste na kaktusech rodu Hylocereus. Tento kaktus kvete pouze v noci, proto se mu po světě přezdívá měsíční květina nebo královna noci. Pitaya je to plod několika variet kaktusů. Plody jsou bez ostnů, masité, oválné bobule; pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují v průměru až 20 cm. Barevné varianty, plody s červenofialovou až fialovou slupkou a bílou dužinou,  slupka červenofialová až fialová s rudou dužinou,  žluté plody s bílou dužinou. Díky malým černým semínkům  připomíná dužina kiwi. Semínka jsou jedlá.  Pitaya obsahuje velké množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou bohaté na antioxidanty. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu.  Konzumuje se tak, že se rozkrojí plod a lžící vybíráme lahodný obsah.

Bylinkář Standa. 

  • Vloženo : Stanislav
  • 24.09.2019
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině