Solanum tuberosum – nejlepší chuť mají, když projdou prasátkem
V běžné řeči jen brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité,
pěstovaná jako jednoletá plodina. Český botanik a buditel Jan Svatopluk Presl je ve svém Rostlinopise považuje za „největší užitek, který
lidstvo z objevení Ameriky mělo“.
Brambory mají značnou výživovou hodnotu.
Obsahují bílkoviny, polysacharidy, vlákninu, tuky, esenciální aminokyseliny.
Dále vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A, K, z minerálních látek a
stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď,
chlór, fluór, pak kyselinu jablečnou a citronovou. Nejvíce těchto tělu
prospěšných látek se nachází těsně pod slupkou, proto je dobré brambory vařit
se slupkou a potom oloupat. Brambory
obsahují i alantoin, který má hojivé a regenerační účinky, urychluje
hojení sliznic i pokožky. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je
tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí. Vnitřně se alantoin rovněž
používá při tepelném či chemickém poškození sliznic, atrofii sliznic žaludku a
hltanu i při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Můžeme ho
i použít jako kloktadlo při těžko se hojících zánětech ústní dutiny,
aftech a u parodontózy.
U brambor si musíme dát pozor na jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází
v květech, plodech, klíčcích. Solanin je toxický nervový jed. Jeho
negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity
nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu
působení na zrak. Solanin působí i velmi negativně na klouby a při
graviditě. Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené
části. Při přípravě této zeleniny nikdy nesmíme zapomenout pečlivě odstranit
očka s klíčky a všechny zelené části. To dobré co příroda do brambor
vložila, si ničíme přípravou hranolek. Pokud jsou udělané na sádle, je vše
v pořádku, ale příprava na rostlinných tucích nás zabíjí. Zvyšujeme si
v těle omega 6 mastné kyseliny a jejich škodlivost je popsána v článku
velká cholesterolová lež .
Stařeček říkával „čím hlúpější sedlák, tím větší erteple“.
Zdraví vás bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře