Rajče
jedlé - Solanum
lycopersicum a Meloun vodní - Citrullus lanatus
Obě tyto pochutiny nejenže jsou
kulaté a vydatně chutnají, ale obě obsahují pro naše tělo velmi důležitý
karotenoid zvaný Lykopen. Jedná
se o jasně červené barvivo - karotenový pigment. Lykopen je nejvíce se
vyskytující karotenoid v lidském těle, zároveň působí jako silný antioxidant.
Ve vodě je nerozpustný. Nejvyšší koncentrace tohoto barviva naleznete mimo
rajčat také ve vodních melounech, pomerančích nebo játrech.
Lykopen je jeden z nejdůležitějších potravinových
karotenoidů. Je vědecky prokázáno, že u mužů, kteří konzumují deset nebo více
jídel bohatých na lykopen měsíčně, se snižuje riziko rakoviny prostaty o 45%.
Stravě bohaté na lykopen se také přičítá snížení rizika onemocnění rakovinou
slinivky a děložního čípku. Strava bohatá na lykopen má také vliv na výskyt infarktů
myokardu (srdečního svalu) - redukci o 48% v porovnání se stravou s nízkým
obsahem tohoto antioxidantu. Tepelná úprava tzv. rozpečení rajčete obsah
lykopenu zvyšuje.
Rajče má také vysoký obsah minerálů jako je vápník, draslík, železo,
fosfor a zinek. Meloun je zase bohatý na vápník, železo a draslík, kterého máme
v potravě nedostatek. A co by nám
řekl stařeček na meloun „z pěknej mise sa nenajíš, když na ní nic néni.“
Bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře