Temnoplodec - jeřáb černý – jeho trpkost
nám pomáhá se zdravím
Tyto
takřka černé plody si zaslouží naši pozornost. Pokud jej máme na zahrádce tak
ze sklizní nám vždy pomůžou ptáčci zpěváčci.
Černé
bobulky aronie vypadají docela nenápadně. Přitom tyhle drobné plody dokážou
účinně bojovat s civilizačními chorobami, jako jsou srdeční potíže, oslabená
imunita, vysoký tlak nebo cholesterol. Aronie černý jeřáb je totiž velmi silný
antioxidant. Černý jeřáb se k nám rozšířil z domova na východě Severní Ameriky,
kde byl jako léčivka využíván Indiány. Do Evropy ho přivezl kolem roku 1900
ruský biolog Ivan Mičurin. Vzápětí se začal masově pěstovat na sovětském území,
kde ho využívali jako potravinářské barvivo a léčivo.
Jeho
účinků na náš organismus je spousta, jmenuji jen ty nejdůležitější. Příznivě
ovlivňuje cévní systém a srdce, dobře reguluje krevní tlak. Má vysoký obsah
rutinu, který zpevňuje stěny cév a tepen a je dobrou prevencí proti mozkové
příhodě a infarktu. Eliminuje žaludeční problémy, zabraňuje vzniku žaludečních
vředů, preventivně účinkuje proti onemocnění jater a dalších orgánů trávicího
traktu. Odstraňuje těžké kovy z těla, jen pro zajímavost, plody Aronie byly
využity po jaderné havárii v Černobylu. Stimuluje funkci štítné žlázy,
zlepšuje a reguluje sekreci hormonů a pomáhá při onemocnění štítné žlázy.
A jak ji
pěstovat? Jeřabina černá se pěstuje jako ovocný strom nebo jako okrasný keř. Od
podzimu rostliny září v nádherné červené barvě. Nejlépe se jim daří na slunném
až mírně stinném místě. Aronie roste ve všech typech půdy a nadmořské výšky.
Aronii se daří ve vlhké, až mírně promočené půdě, ale dobře snášejí i mírné
sucho.
Dobré
zdraví s Aronií nebo s jiným ovocem přeje bylinkář Standa
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře