Burské oříšky – Podzemnice olejná – zdraví dá, ale i vezme.
Každý
z nás tuto pochutinu jistě zná. Zdraví prospěšná s několika ale…
Úvodem si
musíme připomenout, že arašídy nepatří mezi oříšky, ale jsou to luštěniny. Podzemnice
olejná patří mezi luštěniny z čeledi vikvovitých. Jde o nízkou jednoletou
rostlinu, výška 30 – 50 cm se žlutými květy připomínající tvarem květ hrachu.
Po odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají oplozený semeník asi 3 – 6 cm
hluboko do půdy. Zde se vyvine tvrdý lusk, obsahující 1– 4 semena, obalených
červenofialovým osemením. Syrový burák přímo z rostliny chutná podobně jako
hrášek. Podzemnice olejná je původní plodinou Jižní Ameriky, kde rostla planě,
pravděpodobně v Peru, Argentině a Brazílii (zhruba před 7 600 lety). Později se
rozšířila do celého světa, pěstuje se nejen na obou částech amerického
kontinentu, ale i v Africe, Indii, Evropě a Číně. Čína je v současnosti
největším producentem arašídů, rostlinu do země dovezli portugalští obchodníci
začátkem 17. století.
V první
řadě je potřebné říci, že se jedná o velmi energetickou potravinu. Ve 100 g je
totiž 590 kcal, 26 g bílkovin, 47 g tuků a 16 g sacharidů. Jedná se tedy nejen
o poměrně bohatý zdroj bílkovin, ale zejména potravinu s vysokým podílem tuků.
Ačkoliv je tuk z větší části nenasycený, neměl by se příjem arašídů přehánět a
porce by měla být spíše symbolická. Nejsou zde přítomny téměř žádné omega 3
nenasycené mastné kyseliny. A toto je zřejmě důvodem, proč arašídy u spousty
lidí vyvolávají alergické reakce. Omega 6
podporují tvorbu zánětu, omega 3 záněty likvidují, ale v arašídech
nejsou. Pozor si musíme dávat také na žluklé či plesnivé plody, protože je to
skutečně rizikové jíst takto závadné potraviny.
Zdraví
bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře