Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská – Salvia officinalis

Rodové jméno Salvia pochází z latinského slovesa „salvere“ neboli
léčit se. Je po staletí používaným druhem, který je opředen mnoha
legendami. Ve středověku bylo např. oblíbeným příslovím „Proč by měl
člověk umírat, když na jeho zahradě kvete šalvěj“. Věřilo se, že
šalvěj může oživit mrtvé, zlepšuje paměť a přináší moudrost, čistí
krev. Lidová medicína dodnes tuto rostlinu doporučuje k léčbě
nachlazení, bolestí hlavy, krku a zubů, proti přílišnému pocení.
Obsažené látky mají protizánětlivé, antibakteriální a hojivé účinky. V
gastronomii je šalvěj používána jako kořenící bylinka při přípravě
vepřového a jehněčího masa, kachny, ryb, zeleninových pokrmů a fazolí.
Jako u mnoha jiných bylinek, tak i zde se léčivé schopnosti snoubí s
využitím v kuchyni. Používanou částí jsou listy.
Prospívá na slunečném stanovišti v sušší, propustné hlinito-písčité
zemině. Mrazuvzdornost do -24°C


salvej_25  

Koupit