Višeň obecná nebo pouze višeň Prunus census – to nejlepší na griotku.
Odrůdy
třešní a višní, které se dají jíst za syrova, jsou dobrým zdrojem draslíku, ten
pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku. Navíc obsahují nezanedbatelné množství
vitaminu C. Na sever od Alp se
třešně dostaly s Římany v 2. století n. 1. a v Čechách se běžně pěstují od 12.
století, višně přišly asi z východního Černomoří později, ale už ve 14. století
jsou v Čechách zmiňovány višňové sady. V přírodním léčitelství se třešně cení
pro pročišťující schopnosti - panuje totiž domněnka, že odvádějí toxické látky
a tekutiny a čistí ledviny. Mají mírně projímavý účinek, takže pomáhají proti
zácpě. Dávka 250 g čerstvých nebo zavařených třešní denně navíc snižuje hladinu
kyseliny močové v krvi, čímž do určité míry chrání před vznikem dny. Dále obsahují velké množství jódu, je proto vhodné pro
nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře, dále mají karoten, železo,
draslík, hořčík, fosfor, zinek, třísloviny. Višně jsou spíše zdrojem
minerálních látek a mají vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou
dobré proti zánětům. Třešně a višně mají mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro
správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který
podporuje vylučování vody z těla. Třešně jsou ideálním ovocem proti zánětům,
parodontóze a artritidě.
Při nákupu třešní vybíráme šťavnaté pevné plody se zelenou stopkou, která je zárukou čerstvosti. Barva se podle druhu liší od světle žluté nebo tmavočervené až po méně běžnou purpurovou, případně skoro černou. Višně by měly být šťavnaté a kulaté. Obvykle mají jasně červenou nebo tmavě karmínovou barvu.
Bylinkář
Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře