Physalis – mochyně patří do každé kuchyně.
Physalis anebo také mochyně, aztécká třešeň,
židovská třešeň, kapská srstka či ananasová třešeň, takto různě se Physalis
říká. Oficiálně se jí však česky říká mochyně a jejím původním domovem je Peru,
Kolumbie a Ekvádor. V dávné minulosti náležela k oblíbeným pochoutkám
aztéckých indiánů. V dnešní době si ji můžeme zakoupit v kterémkoliv
supermarketu
A proč si ji koupit ? Je to šťavnaté
sladkokyselé ovoce, příjemné kořeněné
příchuti. Mochyně
peruánská obsahuje velké množství vitamínu C, přesněji řečeno, 100 gramů
physalis obsahuje 30 miligramů tohoto vitamínu. Dále obsahuje velké množství
železa, fosforu, provitamínu A a antioxidantů. Výzkumy prokázaly, že má
pozitivní vliv na čištění organismu, detoxikaci jater, preventivně působí proti
vzniku rakoviny (ca jater a leukémie), čistí ledviny (působí preventivně proti
vzniku ledvinových kamenů), protože je i mírně močopudná. Mochyně peruánská
také pozitivně působí na astma i alergie a dnu. Dokonale čistí tělo od
toxických látek.
Většinou známe mochyni z naši zahrádky, kde svými
lampionky zdobí záhony až do zámrazu. Jenže na této si nepochutnáme a stařeček
by k tomu dodal „všeci ludé všecko vijá, ale všeci ludé jednému člověku
neuvěříjá.“
Všechny zdraví bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře