Máta – Mentha

Máta je jednou z nejstarších léčivých vytrvalých bylinek, která byla známá již za dob Egypťanů. Její využití není však jen v léčitelství, ale také v kosmetice a kuchyni. Je známo asi 15 druhů máty, které mají stejné nebo podobné účinky na naše tělo. Každý druh má spoustu kříženců. U nás je nejčastější máta vodní, kadeřavá, klasnatá nebo právě máta peprná, která je nejznámějším a nejrozšířenějším druhem máty. Je nejčastěji užívána v podobě čaje, který má líbeznou vůni i chuť a zároveň má skvělé účinky na náš organizmus. Dorůstá do výšky až 75 cm, její listy jsou kopinaté, špičaté, vejčité s 10 mm řapíkem a mají výraznou aromatickou chuť a vůni. Pyšní se chlupatou lodyhou a růžovo-fialovými květy.

Mátový čaj nám pomůže při nadýmání, působí dezinfekčně, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči. Inhalace mátového čaje nám pomůže zlikvidovat rýmu. Listem máty si můžeme dochucovat vodu, můžeme dochucovat drinky např. Mochito. Z čerstvé máty lze připravit lahodné sirupy.

Máme pro Vás připravených několik druhů máty, rostliny v květináči. Je to peprná, ananasová, jahodová a banánová. Jejich použití nechám na Vaši inspiraci. Stařečkovo moudro nakonec „hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla“.

Příjemné posezení u mátového čaje Vám přeje, bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 25.09.2017
  • Komentář: 0
Související produkty
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině