Majorána hortensis, aneb jak na bacila.

Aprílové plískanice jsou tady a donesou spoustu virů a chřipková epidemie nám klepe na dveře. Už můj stařeček říkával, že za vše může ženská a je tomu tak i v tomto případě. Paní domu nosí klíček od gořalky na krku, dostáváme jen malý příděl na týden, když některá nalije půl sodovčáku je to moc a to se ji u toho ještě ruka třepe. V této svízelné situaci se může jenom pronést “ čert seber babu, ale klíček od gořalky ať nechá doma „. Čert si ji samozřejmě nevezme a mi se nějak proti bacilu bránit musíme. Před pěti lety jsem na Valašském Jarmeku přišel na to, proč čert babu nechce. Byla se mnou prodávat i ta moje, když se objevili čerti, tak jsem jim řekl, ať si ji vezmou. Nevzali a řekli mě, že anděly neberou. Svět se zbláznil, já žiju z andělem.

V tom spěchu života, když přijde bacil ták sáhneme po nějakém léku, je to nejjednodušší.  Na majoránku si nikdo nevzpomene. Majoránka má domovinu v Severní Americe, na blízkém východě a jižní Evropa. Jako léčivou rostlinu ji pěstovali již staří Egypťané. Do Evropy pronikla v 16. století za křižáckých válek. Majoránka spolehlivě pomáhá od bolesti hlavy, podporuje trávení zvýšením tvorby žaludečních šťáv, působí močopudně a žlučopudně, je účinná proti nadýmání. Největší balzám je ale na naše průdušky. Nejvíc plískanicemi trpí děti a jejich průdušky. Pomoc už znaly naše babičky, ale nějak se na to zapomnělo. Na průdušky je nejlepší obyčejná majoránka, z které uvaříme čaj.

Pokud dítě trpí chronickým zánětem průdušek, který se často opakuje, je dobré sehnat psí sádlo, nebo poprosit nějakého myslivce, když zastřelí jezevce, aby nám alespoň 1 deci sádla věnoval. Psí sádlo se dnes dá koupit v lékárně, nebo můžeme místo sádla použít špek.

Aplikace sádla je velmi jednoduchá. Na ubrousek rozetřeme sádlo, přiložíme dítěti na prsa a např. potravinářskou folií upevníme k tělu. Tento postup opakujeme tak dlouho, pokud ráno je ubrousek suchý, večer proceduru opakujeme. Pokud ráno zůstane ubrousek mastný, je dítě vyléčeno. Tělo si vezme jen tolik mastnoty, kolik potřebuje. Je to jednoduché a velmi účinné. Manželka takto odstranila problém z průduškami  u synů a vnuků, tedy u dvou generací za což ji děkuji. To dokáže jen anděl.

Ochrana před chřipkou je třeba dělat preventivně. Když se blíží podzimní plískanice, je dobré mít alespoň dvakrát  týdně dobrou silnou česnečku. Někteří z nás při požiti česneku mají problém se

zažíváním. Je v tom ale maličkost, někomu dělá problém, když je česnek podrcen v drtiči na česnek, ale bez problému je když si ho nakrájí, nebo rozmačká nožem. Nemusí nám paní domu vařit přímo česnečku, můžeme si stroužek česneku dát na talíř, než nalíváme nějaký horký vývar.

Další dobrou prevencí je zázvorový čaj. Nastrouháme si asi polévkovou lžíci zázvoru na struhátku, dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Po 5 minutách přidáme polévkovou lžíci medu a teplý čaj vypijeme.

Samozřejmě, že Vám přeji, aby tyto staré babské rady pomohly a nemuseli jsme s bacilem bojovat, až nás skolí. Pánové, zamyslete se, určitě žijete také s andělem, jen jste si toho za třicetileté války v manželství nevšimli. Uvědom ten si, že naše dámy berou brahmi, bylinku na paměť, aby si pamatovaly, kde co dáme, na to je přece máme. A to dělají jen ANDĚLÉ!!!!!!!

  • Vloženo : Stanislav
  • 01.05.2017
  • Komentář: 0
Související články
15.05.2017
Bez černý
23.05.2017
Akát
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině