Heřmánek pravý –  Matricaria recutita – kamilky každý zná.


Heřmánek patří k nejznámějším a nejvíce používaným bylinám. Jeho lidový název je kamilky.

Heřmánek pravý je jednoletá bylina vysoká 15 až 50 cm. Celá rostlina charakteristicky voní. Lodyha je přímá, větvená a lysá, málo listnatá. Listy jsou jemné, střídavě přisedavé, dvojnásobně nebo trojnásobně zpeřené, 3–7 cm dlouhé, s úzce čárkovitými špičatými úkrojky. Květní úbory o průměru 1–2,5 cm tvoří zlatožluté trubkovité a bílé jazykovité květy na prodloužených stopkách až 10 cm dlouhých a jsou uspořádané do laty. Květní úbor má žlutý terč a kuželovité duté lůžko průměrně 4–5 mm vysoké. Důležitým poznávacím znakem oproti podobným rmenům je skutečnost, že květní lůžko heřmánku je duté, zatímco u rmenu je plné.

Heřmánek pravý, patří k nejznámějším bylinkám v historii přírodní léčby. O heřmánku se zmiňuje už Hippokrates a píše, že staří Egypťané tento „květ Boha slunce“ uctívali jako zázračnou rostlinu. Také Řekové uměli s jeho pomocí léčit nejrůznější nemoci od astmatu až po nespavost. V medicíně začal být heřmánek využíván teprve asi před 250 lety, a to zejména pro své protizánětlivé účinky. Dnes víme, že heřmánková silice působí také proti křečím, tiší bolesti, napomáhá pocení a má mírný dezinfekční efekt.

Sbíranou částí je květ, který se sbírá za suchého počasí 3 až 5 dní po rozkvětu (ještě před plným květem), přičemž květní stopka by neměla být delší než 2 cm. Suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Heřmánek uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně a potopudně.  Příznivě působí při léčbě zánětů trávicího ústrojí, proti peptickému vředu, při nadýmání, ničí jedovaté produkty látkové výměny mikroorganismů jako jsou streptokoky nebo stafylokoky, je vhodný při angíně či zánětech v dutině ústní nebo hrtanu (jako kloktadlo). Preventivně lze dále heřmánku požít při potížích s trávením a stolicí (zácpy, průjmy), kdy se pije 2x denně nalačno heřmánkový čaj a k tomu se bere 1 až 2 lžičky mléčného cukru – není-li přítomno závažnější onemocnění, dokáže tato kůra během 3 až 4 týdnů napravit zcela střevní flóru. Obvykle se heřmánek bere formou nálevu, který se připravuje ze dvou čajových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody.

Krásné léto s heřmánkovou vůní přeje bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 19.06.2017
  • Komentář: 0
Související články
15.05.2017
Bez černý
23.05.2017
Akát
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině