Echinacea-Třapatka nachová (Echinaceapurpurea)

Třapatka má imunostimulační účinky, podporuje tvorbu krevních buněk, užívá se při chřipce, nachlazení a viróze. Echinacea se používá k prevenci infekčních onemocnění a celkovému posílení imunity, dále je vhodná na katar horních cest dýchacích, chřipky, angíny či obyčejného nachlazení, chronických zánětů močového měchýře, ženských pohlavních orgánů, prostaty, zánětu mízních uzlin a při sklonech k hnisání. Extrakt z Echinaceipurpurey je účinným prostředkem pro podporu imunity a zvýšení odolnosti organismu. Extrakt nebo-li  tinkturu je nejlépe vyrábět z květů, má nejvyšší účinek. Kdo ji má na zahrádce tak nyní je ten pravý čas ke sklizni. O něco slabší je tinktura z kořenů, nejslabší je z listů. Mírně odkvetlé květy řežeme s 20 – 25 cm stonku a naplníme sklenici. Zalijeme cca 50 % alkoholem a louhujeme 2 týdny. Hotová tinktura má barvu fernetu a krásně po ní brní jazyk. Bereme 3 x denně půl malé štamprle. 

Echinaceapurpurea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk. Pro vědu ji objevil dr. Meyer koncem 19. století. Jméno Echinacea je odvozeno od řeckého slova echinos, což znamená ježek. Echinaceapurpurea připomíná svým květem naši dobře známou kopretinu.

A stařeček by k tomu dodal „každý si přeje dlouho žít, ale nikdo nechce být starý“. Krásné teplé jaro Vám všem přeje bylinkář Standa.


  • Vloženo : Stanislav
  • 01.05.2018
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině