Ananasovník chocholatý - Ananas comosus
Název
ananas vznikly z názvu, jihoamerických indiánů anana, který převzali
Španělé jako ananás. Je to pantropická
rostlina z čeledi broméliovitých (Bromeliaceae), původem z tropické Jižní
Ameriky, víceletá tropická bylina s
listy v přízemní růžici, která se pěstuje především pro plodenství.
Ananas
obsahuje asi 90% vody, hodně draslíku, vápníku a sodíku. Dále množství
organických kyselin, hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou.
Obsahuje také síru, takže citlivější osoby mohou na jeho konzumaci reagovat
bolestí hlavy. Vedle této široké škály vitamínů a minerálů obsahuje také velké
množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže. A
nejznámější je asi enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak
působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci
uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Dále snižuje
srážlivost krve, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě a uvolňuje
svalstvo. Obsah kyselin působí na zažívání a také trochu močopudně.
Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu svých účinných látek a také enzym
bromelin se z velké části rozkládá. Mnohem cennější je tedy ananas čerstvý..
Nejvyšším
účinkem na náš organismus je zlepšení a zefektivnění štěpení bílkovin v našem
těle (enzym bromelin), je také pomocníkem při tvorbě svalové hmoty a zlepšení
fyzické výkonnosti. Ochrana před bakteriemi a parazity ve střevech, ulevuje
slinivce břišní, pomáhá při střevních poruchách a průjmech. Působí podobně jako
nesteroidní protizánětlivé léky typu Acylpyrinu nebo Ibuprofenu. Čistící a
detoxikační prostředek, brání nadměrnému zadržování vody v těle. Pomáhá z těla
vylučovat nadbytečné tuky a zlepšuje jejich spalování. Pomáhá při slunečním
úžehu a odstranění pigmentových, tzv. stařeckých skvrn na kůži (přikládáním
vatového tampónu namočeného v ananasové šťávě).
Konzumovat
je vhodné jen a pouze plně zralé plody, nezralé ananasy obsahují velké množství
kyselin a to až takové, která vám může při konzumaci poškodit zubní sklovinu a
podráždit žaludeční sliznici. Ananas dozrává při pokojové teplotě, nikdy ho
neskladujte v chladnu. Totéž platí pro skladování zralých plodů, ananas prostě
chladničku nemá rád.
Dobrou
kondici přeje bylinkář Standa.
Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *
Žádné komentáře