Ananasovník chocholatý - Ananas comosus

Název ananas vznikly z názvu, jihoamerických indiánů anana, který převzali Španělé jako ananás.  Je to pantropická rostlina z čeledi broméliovitých (Bromeliaceae), původem z tropické Jižní Ameriky,  víceletá tropická bylina s listy v přízemní růžici, která se pěstuje především pro plodenství.

Ananas obsahuje asi 90% vody, hodně draslíku, vápníku a sodíku. Dále množství organických kyselin, hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou. Obsahuje také síru, takže citlivější osoby mohou na jeho konzumaci reagovat bolestí hlavy. Vedle této široké škály vitamínů a minerálů obsahuje také velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže. A nejznámější je asi enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Dále snižuje srážlivost krve, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě a uvolňuje svalstvo. Obsah kyselin působí na zažívání a také trochu močopudně. Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu svých účinných látek a také enzym bromelin se z velké části rozkládá. Mnohem cennější je tedy ananas čerstvý..

Nejvyšším účinkem na náš organismus je zlepšení a zefektivnění štěpení bílkovin v našem těle (enzym bromelin), je také pomocníkem při tvorbě svalové hmoty a zlepšení fyzické výkonnosti. Ochrana před bakteriemi a parazity ve střevech, ulevuje slinivce břišní, pomáhá při střevních poruchách a průjmech. Působí podobně jako nesteroidní protizánětlivé léky typu Acylpyrinu nebo Ibuprofenu. Čistící a detoxikační prostředek, brání nadměrnému zadržování vody v těle. Pomáhá z těla vylučovat nadbytečné tuky a zlepšuje jejich spalování. Pomáhá při slunečním úžehu a odstranění pigmentových, tzv. stařeckých skvrn na kůži (přikládáním vatového tampónu namočeného v ananasové šťávě).

Konzumovat je vhodné jen a pouze plně zralé plody, nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin a to až takové, která vám může při konzumaci poškodit zubní sklovinu a podráždit žaludeční sliznici. Ananas dozrává při pokojové teplotě, nikdy ho neskladujte v chladnu. Totéž platí pro skladování zralých plodů, ananas prostě chladničku nemá rád.

Dobrou kondici přeje bylinkář Standa.

  • Vloženo : Stanislav
  • 07.05.2018
  • Komentář: 0
Komentář: 0

Žádné komentáře

Nový komentář

Vyžadované informace. Váš email nebude zveřejněn *

Důležité články
23.07.2019
Slezina
09.06.2019
Srdce
04.03.2019
Játra
01.10.2019
Pentagram
01.01.2017
Léčba vodou
28.08.2019
Pravda o rakovině