Vitamíny

Vitamíny – raději přírodní, než z lékárny.
Ve spěchu života se nezamýšlíme nad tím, co jíme. Nedostatek nebo přebytek některého vitamínu nám, ale způsobuje zdravotní problémy. Dnes všeobecně o vitamínech a pak si je probereme jeden po druhém, v jakém pokrmu se který nachází, co ovlivňuje a jak se projevuje jeho nedostatek nebo nadbytek.
Vitamíny jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.
Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů (hypervitaminóza) rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit, a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje – nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. Vitamíny se děli na dvě skupiny.
První skupinou jsou vitamíny rozpustné v tucích. Jedná se o vitamín A (retinol), D (kalciferol), E (tokoferol), K (fylochinon).
Druhou skupinu tvoří vitamíny rozpustné ve vodě. Zde se řadí tyto vitamíny, B1 (také thiamin nebo aneurin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin ,vitamín H), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin) a Vitamín C (kyselina askorbová).
Cestu do světa vitamínů by nám i stařeček okomentovali „S robú do světa, tajak s žebřem do hory.“ Pevné zdraví přeje bylinkář Standa.