Vitamín E

Vitamín E – tokoferol – nejdůležitější antioxidant
Tak a je to tady, trochu se ochladí, a máme chřipkovou epidemii. Marné jsou mé varování, nabádání a prošení, abyste nezanedbávali pitný režim a pili vodu!!!!!! Je to jen Vaše dehydratace a tím oslabená imunita, že Vás skolí jeden malý pitomý a neviditelný bacil. Ti co mě poslechli a pijí poctivo vodu a preventivně si dají 2 krát za týden Azadirachtu, jsou zdraví tak jako já. Hlavně kupujte ty zázračné léky, které pomůžou okamžitě, ale co dělají s našim tělem nepřemýšlíme. Jsou to antihistaminika, které okamžitě zaberou, ale tělo přepnou na režim sucha. Ženské, poctivo nalévat halúskovú, stařeček říkali „lepší malá po ránu, než celý den hovno“ .
Vitamin E je společný název pro skupinu látek nazývaných tokoferoly. Ty se vyskytují ve 4 formách – alfa, beta, gama a delta. Tyto sloučeniny se účastní dějů při vstřebávání tuků a jejich ochrany před oxidací v krevním oběhu. Nejúčinnější formou vitaminu E je alfa-tokoferol. Vitamin E je druh vitamínu rozpustného v tucích, lidské tělo je tedy schopno si jej delší dobu uchovávat v tukové tkáni a v játrech. Největším zdrojem vitaminu E je olej z obilných klíčků, dále jsou to ořechy, mandle, arašídy, slunečnicová a sezamová semena. Hodně vitamínu E získáme z hovězího masa. Obsahuje jej však i čerstvá listová zelenina, hlavně špenát. Vitamin E se používá hlavně pro svůj antioxidační účinek, zabraňuje vzniku oxidačních toxických produktů a volných kyslíkových radikálů. Podílí se tak na stabilitě buněčné membrány. Podle nových výzkumů pomáhá vitamin E v prevenci srdečně cévních onemocnění (arterioskleróza).
Nedostatkem vitaminu E jsou ohroženy hlavně nedonošené děti, které mají malé množství tukových zásob a tudíž nedokáží v těle vitamin E udržovat v zásobě. Další skupinou jsou osoby s poruchou trávení a vstřebávání tuků a osoby s chronickým onemocněním jater. U vitaminu E nehrozí vážnější potíže při nadbytečném užívání (2000-3000mg/den) jako u ostatních vitaminů rozpustných v tucích (např.u vitaminu A), vzácně se uvádí např. bolest hlavy a průjem. Ovšem při dlouhodobém užívání takových mega dávek může dojít ke zhoršenému vstřebávání vitaminu K a tím ke snížení krevní srážlivosti.
Nezapomínejte na pitný režim, na pití vody. Úspěšný boj s bacilem a odstranění dehydratace přeje bylinkář Standa.

Vitamin D

Vitamin D – děkujeme za něj slunci
Když se řekne vitamin D, každý si ihned vybaví slunné léto a pobyt na sluníčku. V letošním pošmourném podzimu si můžeme nechat o sluníčku jen zdát a těšme se, že začne opět svítit.
Vitamin D zahrnuje několik kalciferolů. D2 – ergokalciferol je rostlinného a D3 – cholekalciferol živočišného původu a vlastní tvorba v kůži za přítomnosti UV záření ze slunce. D2 i D3 jsou biologicky neaktivní a aktivizují se ve dvou krocích, v játrech a v ledvinách. Vitamin D se významně podílí na udržování homeostázy, tj. udržování konstantních podmínek v organismu u vápníku a fosforu.
Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Pouze několik málo potravin obsahuje významné množství vitaminu D, jako jsou, tučné ryby, rybí olej a tuk, játra, žloutek a kvasnice. Nedostatkem trpí nejvíce děti do 30 měsíců života. Důvodem je malé množství vitamínu D v mateřském mléce a krátkodobý pobyt na slunci. Přibývá dětí, které mají křivici (rachitis) a nějak se zapomnělo na rybí tuk. V ČR je doporučeno podávání vitaminu D od 2 týdnů v průběhu celého prvního roku a v zimních měsících druhého roku života. Zde si nejsem jistý, zda syntetika dokáže nahradit sluníčko a rybí tuk, tak jak jej zná generace dříve narozených. Přesto je třeba hlavně u dětí dávat pozor na předávkování. Předávkování vede ke kalcifikaci, ukládání vápna do měkkých tkání, tím dochází k poškození srdce a ledvin.
Nyní nechme kralovat paní zimu, věřím, že naše krásná zem bude opět zalita sluncem a všichni si doplníme vitamín D. Příjemnou zimu, ať už je u kamen nebo na horách, Vám přeje bylinkář Standa.

Vitamín A

Vitamín A – abychom dobře viděli.
Při popisování vitamínů budu používat mnohé citace z odborných publikací. Chci, aby jste sami, podle některých příznaků poznali, že některý vitamín chybí, nebo jej máte moc a také věděli v kterých potravinách se nachází.
Vitamin A zahrnuje retinol, retinal a kys. retinovou. Vytváří se v organismu z β-karotenu a některých jiných karotenoidů. Karoten se transportuje do jater, kde se metabolizuje na vitamin A a ukládá do zásob. K mobilizaci vitaminu A je nutný zinek. Vitamin A je potřebný pro stabilizaci membrán, dozrávání a diferenciaci epitelů (buňky s malým množstvím mezibuněčné hmoty), integritu kůže a sliznic, podporu imunitních reakcí, tvorbu hlenu, metabolismus kostí a zubů.
Vitamin A jako takový je pouze v živočišných potravinách. Nejbohatším zdrojem jsou játra, relativně málo je ho v žloutcích, tucích a mase. Zdrojem beta karotenu je zelená, červená či oranžová zelenina a ovoce. Nedostatek vitamínu A je v našich zeměpisných šířkách, při běžných stravovacích zvyklostech řídký. Nedostatek se projevuje první ve špatném vidění tzv. šerosleposti. Pokud se šeroslepost neléčí, následuje hrubnutí a vysychání spojivek, které vedou k nezvratné změně, změknutí rohovky. Pokud je problém s viděním, vždy urychleně vyhledat odborného lékaře. Stejně tak předávkování nám při běžné stravě nehrozí. Pozor by si měly dát ženy, které používají masti s retinoidy. Matkám léčeným mastmi se mohou narodit poškozené děti i 2 roky po ukončení léčby. Jen pro zajímavost, k smrtelným otravám vitamínem A došlo v minulosti u polárníků, kteří lovili polární zvířata, jako medvědy, vlky a jedli jejich játra.
Hlavně nezapomínejte na pitný režim, pít vodu. Několik z Vás to zkusilo a jsou nadmíru spokojeni. Vždyť Vás to nic nestojí vypít denně 2 litry vody. Zdraví Vás bylinkář Standa.

Vitamíny

Vitamíny – raději přírodní, než z lékárny.
Ve spěchu života se nezamýšlíme nad tím, co jíme. Nedostatek nebo přebytek některého vitamínu nám, ale způsobuje zdravotní problémy. Dnes všeobecně o vitamínech a pak si je probereme jeden po druhém, v jakém pokrmu se který nachází, co ovlivňuje a jak se projevuje jeho nedostatek nebo nadbytek.
Vitamíny jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.
Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů (hypervitaminóza) rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit, a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje – nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. Vitamíny se děli na dvě skupiny.
První skupinou jsou vitamíny rozpustné v tucích. Jedná se o vitamín A (retinol), D (kalciferol), E (tokoferol), K (fylochinon).
Druhou skupinu tvoří vitamíny rozpustné ve vodě. Zde se řadí tyto vitamíny, B1 (také thiamin nebo aneurin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin ,vitamín H), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin) a Vitamín C (kyselina askorbová).
Cestu do světa vitamínů by nám i stařeček okomentovali „S robú do světa, tajak s žebřem do hory.“ Pevné zdraví přeje bylinkář Standa.

Tinktury

Dnes jsem se rozhodl udělat něco pro naše pohodlí v uspěchaném světě. Spousta z Vás již vyzkoušela byliny ve formě čaje a zjistila, že předcházet zdravotním problémům, je lépe než je léčit- tuto zásadu zná každý a málokdo ji dodržuje. Mnozí lidé očekávají od svého těla, že musí fungovat, že může být neomezeně zatěžováno, a že jeho schopnost samo se léčit je nevyčerpatelná. Každý se musí sám rozhodnout, co pro něj znamená jeho zdraví.
Já sám již několik let piji čaje. Pozapomněl jsem, že z bylin je dobré udělat tinkturu. Výhodou tinktury je její připravenost k použití, mám ji hotovou a nezdržuji se přípravou čaje. V lihu se nám navíc rozpustí všechny účinné látky. Některé látky z některých bylin se ve vodě nerozpouští. Zde si musíme také uvědomit, že tinktura je podstatně silnější než čaj a její užívání je po kapkách. Ti co jezdí do práce autem, nemusí mít strach, že nadýchají. Malá štamprle 0,2 cl si dám hned když vstanu, do 25 – 40 minut nemám v krvi žádnou stopu po alkoholu. Naši nejlepší léčitelé pánové Jiří Janči a Josef A. Zentrich uvádějí návod jak připravit jakoukoliv tinkturu, z jakékoliv byliny. Podle jejich návodu jsem si sám připravil několik druhů tinktur a zjistil jsem, že jejich účinek je skutečně vysoký, proto si dovolím pány citovat.

Příprava tinktur podle Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha

Nejjednodušším způsobem výroby tinktur je následující postup:
1. Jeden hmotnostní díl drogy přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci nejméně 50 %.
2. Necháme 7-14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a minimálně jednou denně protřepeme.
3. Poslední den necháme ustát a pak přefiltrujeme, nejlépe přes papírový filtr. Můžeme také jen si odlévat štamprli podle naši chuti.
Zde se musíme řídit moudrem mé stařenky, která říkala „lepší malá po ránu, jak celý den hovno“.
Trh je různými tinkturami přesycen. Nedoporučuji kupovat. Nemáme možnost si ověřit, že uvedené údaje jsou správné a tinktura obsahuje věci které má mít. Tím, že si doma připravíme tinkturu podle návodu zkušených odborníků, máme jistotu, že se budeme zbavovat zdravotních neduhů tak, jak potřebujeme a nestane se nám to, co stařeček říkával v jednom vtipu. Přijde kostra k doktorovi, ten se na ni podívá a řekne: „No to jste přišla brzo, paní!“
Dobré tinktury pro zdraví Vám přeje bylinkář Standa.

Lékořice

Glycirhyzza glabra – lék na lásku.
„Láska to je nemoc zlá, každý na ní svůj lék má,“ zpívá v jedné slavné české písni Václav Neckář. Na lásku i mnoho jiných neduhů bude mít tak řada z Vás jistě jediný zaručený lék – lékořici. Kořeny této příjemné byliny patří k důležitým bylinám užívaným hojně jak v lidovém léčitelství tak i v praktickém lékařství.
Lékořice je vytrvalá bylina s rozvětvenou lodyhou vysokou až 1 metr. Listy jsou lichozpeřené, na líci lysé, na rubu jemně žláznaté a lepkavé. Květy se nacházejí v úžlabí horních listů, jsou uspořádané do hroznů a mají růžovofialovou barvu. Plod je kožovitý červenohnědý lusk se třemi až šesti hnědými, hladkými semeny. Lékořice kvete od června do srpna. Rostlina pochází z jižní Evropy, kde se i dnes nachází v planých formách. Dříve se pěstovala hojněji na jižní Moravě, dnes se její kultury opět obnovují. Nejlépe se jí daří v hlubších lehčích půdách teplých poloh. Množí se kořenovými odnožemi nebo částmi podzemních výběžků.
U všech starých civilizací jsou záznamy, které mluví o lékořici jako elixíru života. Je výborná při nachlazení, rýmě, bolestech v krku, kašli zánětu průdušek, astmatu i bronchitidě. Pomáhá při poruchách trávení, vředech a zánětech tlustého střeva. Má pozitivní vliv na paměť a mentální činnost. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, zlepšuje kvalitu pokožky. Posiluje svalstvo, kosti a hojí rány. Lékořice se může pochlubit opravdu širokým rozsahem účinků. Dokáže zmírnit únavu, zvyšuje imunitu, zmírňuje záněty dýchacích cest, utišuje kašel a rozpouští hleny. Pomáhá také při menstruačních potížích a podílí se na hojení ekzému (lékořicová mast). Je to právě glycirizin, který stimuluje tvorbu hormonů, jenž výrazně ovlivňují zánětlivé reakce. Lékořici lze doporučit u všech druhů zánětlivého onemocnění. Zvláště silná je v boji proti hepatitidě – potlačuje totiž zároveň i virus, který ji vyvolává.
Lahodná sladká chuť lékořice je známá už po celá staletí. Používá se v cukrářství, přidává se do likérů a nealkoholických nápojů. Dětmi milovaná cukrovinka pendrek je vlastně zahuštěný a upravený extrakt z lékořicového kořene. Za studena je hmota křehká, zatepla se mění na ohebnou a tažnou. Lékořice se kromě nejrůznější cukrovinek, likérů a sirupů přidávala do piva, kde působila jako pěnící přísada. (Této vlastnosti lékořicového kořene se dříve využívalo i při výrobě náplní do hasicích přístrojů.) Lékořicí se upravuje dokonce i chuť tabáku. Rostlina je důležitou surovinou ve farmaceutickém průmyslu. Používá se mimo jiné k chuťové úpravě při výrobě léků, jako plnidlo při přípravě pilulkové hmoty. V minulosti měla lékořice také poměrně široké technické použití – přidávala se do leštidel, malířských barev, tuše a inkoustů.
Neckář v písničce dokáže léčit lásku lékořicí, ale lékořice má i špatné účinky. Nadměrné dlouhodobé užívání lékořice se může projevit zvýšením krevního tlaku a potlačením tvorby moči. Při dlouhodobé konzumaci působí látky z lékořice podobně jako kortikosteroidy (tj. hormony produkované kůrou nadledvin), proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje. Zvýšené opatrnosti je třeba také u těch z Vás, kteří užíváte léky obsahující digoxin.
Kořen lékořice nabízíme celoročně sušený v 50 a 100 gramovém balení.
Zdraví bylinkář Standa

Melia Azadirachta

Zederach indický – Neem: všelék stvořený přírodou.
A že tomu tak skutečně je, si dovolím citovat pana MUDr. Davida Freje „Neem je vlastně přírodní antibiotikum, ale bez nežádoucích účinků. Dle posledních studií podporuje imunitní systém, zejména buněčnou imunitu. Indikuje se zejména u horečky, bolestí v krku, nachlazení, chřipky, angíny. Jeho účinek spolehlivě funguje u bakteriálních i virových infekcí. V laboratorních pokusech Neem působil spolehlivě například proti Escherichia coli, Staphylococcus aureus, různým kmenům streptokoků, Mycobacterium smegmatis a Candida albicans. Neem působí také proti různým plísním a parazitům. Jako prevenci doporučuji užívat Neem před cestou a během pobytu v exotických zemích, kde je riziko přítomnosti parazitů ve vodě nebo stravě. Vynikající účinek jsem pozoroval u chronických kvasinkových onemocnění (zejména plísní na nehtech a u gynekologických obtíží). V případě zánětů a infekcí virových i bakteriálních (nachlazení, chřipky, angíny, záněty močových cest) lze užívat po několik dnů větší nárazovou dávku denně místo klasických antibiotik. Pacientům doporučuji Neem i u zánětů (zubů, střev apod).“ Ještě s větším zaujetím mluví o Neemu můj dodavatel bylin indický lékař Rahul, který v něm vidí vysoce účinný prostředek v boji s rakovinou. Pan Frej o této problematice říká „Neem prokázal v laboratorních pokusech protirakovinné působení. Snižuje enzym arylhydrokarbonhydroxylázu, který hraje důležitou roli v tvorbě rakovinných buněk a zvyšuje prospěšný enzym uridinedifosfoglukuronosyltransferázu, podílející se na odstraňování rakovinných buněk. Prokázal se též antioxidační účinek (např. se zvýšila hladina glutationu a glutation peroxidázy, působící proti rakovinným buňkám) a protirakovinný účinek v játrech. Neem ve studiích snižoval množení karcinogenních buněk a podporoval zánik těchto buněk (např. stimulací apoptózy). Též stimuloval určité buňky imunitního systému, které urychlovaly zánik rakovinných buněk. Zajímavé je působení proti karcinogenním aflatoxinům, které se nacházejí v zkažených potravinách, např. arašídech.“
Málokterá bylina nemá tak vysokou účinnost na naše zdraví. Pomáhá při cukrovce, kožních nemocech, likviduje chlamydie, borelie, helicobakter pyroli a jiné potvory v těle se nacházející.
Mám pro Vás připraveny pomleté nasušené plody, užití je velmi jednoduché. Nabereme čajovou lžíci, vysypeme do pusy, zapijeme vodou a spolkneme. Bezpečná dávka je 3 x denně 1 čajová lžíce (cca 1 gram).
Všechny Vás zdraví a slunečné dny přeje balinkář Standa.

Hřiby

Hřiby – zlepšují naše zdraví dvakrát
Konečně se houbaři dočkali, začaly růst. Že nám pomáhají dvakrát, si uvědomí málokdo. První pomoc našemu zdraví je, příjemná procházka lesem na čerstvém vzduchu, k tomu emoční potěšení, když uvidíme v trávě nebo mechu, krásné zdravé hřiby. Druhá pomoc je, když si doma uděláme praženici, nebo jinou pochutinu. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a jiné tělu prospěšné látky.
První dochovaný traktát o houbách pochází ze 4. století př.n.l. Starořecký učenec Theofrastos, jemuž se říkalo „otec botaniky“, v něm popisuje žampiony a lanýže. A o 500 let později římský autor Plinius Starší shromáždil ve svém díle Naturalis historia vše, co dosud lidstvo o houbách vědělo a rozdělil je na jedlé a škodlivé. Teprve v 18. století, kdy bylo zjištěno, že houby obsahují semena – výtrusy, je s definitivní platností zařadila věda mezi rostliny. A za 100 let vědci objevili, že houby vyrůstají z pavučinové hmoty, kterou nazvali podhoubí. Dnes je popsáno přes 80 000 druhů hub. Houby dosahují různých velikostí. Některé druhy dorůstají velikosti melounu, jiné se dají spatřit pouze pod mikroskopem. 400 až 600 z nich je označováno za jedlé.
Hřiby mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, proto jsou vhodné ke snížení krevního tlaku. Nemají takřka žádné kalorie, jsou vhodné do diet. Do diety ale nepatří řízky z hub. Mají vysoký obsah vitamínu B2 a B3. Jsou bohaté na selen, který společně s vitamínem E likviduje v našem těle kyslíkové radikály. Nezanedbatelný je i obsah vitaminu A a D. V čerstvých houbách je až 90 % vody, ale je v nich vysoký obsah vlákniny, která pomáhá se správnou peristaltikou střev.
Já jsem na sv. Václava již na hřibech byl. Byla to nádherná procházka prosluněným lesem a s prázdnou jsem se nevrátil. Praženice byla vynikající. Vůní s hub provoněné babí léto přeje bylinkář Standa.

Máta

Máta – Mentha
Máta je jednou z nejstarších léčivých vytrvalých bylinek, která byla známá již za dob Egypťanů. Její využití není však jen v léčitelství, ale také v kosmetice a kuchyni. Je známo asi 15 druhů máty, které mají stejné nebo podobné účinky na naše tělo. Každý druh má spoustu kříženců. U nás je nejčastější máta vodní, kadeřavá, klasnatá nebo právě máta peprná, která je nejznámějším a nejrozšířenějším druhem máty. Je nejčastěji užívána v podobě čaje, který má líbeznou vůni i chuť a zároveň má skvělé účinky na náš organizmus. Dorůstá do výšky až 75 cm, její listy jsou kopinaté, špičaté, vejčité s 10 mm řapíkem a mají výraznou aromatickou chuť a vůni. Pyšní se chlupatou lodyhou a růžovo-fialovými květy.
Mátový čaj nám pomůže při nadýmání, působí dezinfekčně, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči. Inhalace mátového čaje nám pomůže zlikvidovat rýmu. Listem máty si můžeme dochucovat vodu, můžeme dochucovat drinky např. Mochito. Z čerstvé máty lze připravit lahodné sirupy.
Máme pro Vás připravených několik druhů máty, rostliny v květináči. Je to peprná, ananasová, jahodová a banánová. Jejich použití nechám na Vaši inspiraci. Stařečkovo moudro nakonec „hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla“.
Příjemné posezení u mátového čaje Vám přeje, bylinkář Standa.

Meduňka lékařská

Melissa officinalis
Meduňka nám vždy pěkně provoní zahrádku. Je nutné nezapomenout nasušit na zimu. Užívá se především při nervově podmíněných poruchách žaludečního a střevního traktu, při poruchách zažívání spojených s plynatostí a kolikami, při poruchách pohybu žlučových cest, při protibakteriálním působení na hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Uplatňuje se při neurastenii, která ovlivňuje srdce a cévy, bušení a bolesti u srdce, zrychlení srdeční činnosti atd. Podává se také při migréně a bolestivé
menstruaci. Meduňka v sobě spojuje účinky máty a heřmánku se sedativním působením. Denní dávka jsou 2 – 3 šálky čaje. Trvalka do-10 °C.
Meteorologové předpovídají inverzní počasí. Pro posílení mozku, srdce a ke zlepšení nálady, což v těchto dnech jistě potřebujeme všichni, je doporučováno meduňkové víno, které si připravíme smícháním bílého vína s jednou hrstí meduňkového listu, který necháme na teplém a tmavém místě 24 hodin vyluhovat. Nápoj pak přefiltrujeme a podle zásady „dobrého pomálu“ pijeme 1 skleničku denně. Je to recept stařenky, ale já jsem zapomněl, jestli se má vypít jedna sklenička nebo celá flaška.
Rok nám jde do finiše. V sobotu se koná poslední farmářský trh ve Fryštáku a v neděli se rozjíždí vánoční trhy na náměstí. Na obou trzích budu nabízet byliny. Aby byly vánoce opravdu sladké, tak připomínám, že Stevie je nabízena s 30 % slevou a na ostatní byliny je 10 % sleva.
Dcerky, připravte si meduňkové víno, abyste zvládly shon, který Vás čeká. Ogaři, nezapomeňte, co říkával stařeček „abych nezavazel, tak jdu na lov nebo do hospody“.
Všechny zdraví bylinkář Standa

Kalísie voňavá

Callisia fragrans
Opět nová rostlina z pokladnice přírody. Je krásná svojí zelení, ale může být i velmi prospěšná vašemu zdraví. Obsahuje mnoho biogenních, účinných látek. Tolik se toho už o rostlinách napsalo, může znít pochybovačně, ale zkušenost a nejlépe vlastní zkušenosti vždy nejjistější. Proč se tedy neseznámit s novou rostlinou, s Kalisií vonnou.
Původní vlastí Kalisie je Mexiko a tropická Amerika. V tropech roste ve stínu vysokých dřevin. Miluje vláhu, teplo a nepřímé sluneční světlo. Na prudkém slunci se často listy pálí. Je to robustní vytrvalá rostlina se dvěma typy výhonů. Jsou to výhony vertikální, s masitými listy, dvouřadě střídavě na výhonu, který dorůstá 50 – 100cm výšky a připomínají kukuřici. Listy jsou tmavozelené 20-30cm dlouhé a 5-6cm široké. U dospělých rostlin vyrůstají z hlavního výhonu horizontální liánovité, nafialovělé oddenky, ( stolony) složené z kolének, ukončené rosetou listů. Na naše neduhy používáme právě tyto výhony které jsou nejúčinnější, když vyroste na oddencích nejméně 9 kolének a tyto se zbarví do hnědofialova. O něco slabší účinky mají listy. Účinnými látkami jsou hlavně flavonoidy kvercetin a kempferol. Dále jsou to fytosteroly, kyselina g-linolenová, vit. skupinyB-, vit. C, minerální látky, Ca, železo, chrom, bor, měď a selen. Vřele doporučuji používat při těchto potížích.
-antioxidant,diuretikum,spamolitikum
- užívá se při alergii,zvýšené lomivosti kapilár, zánětlivém onemocnění ledvin, revmatizmu, některých kardiovaskulárních,očních a infekčních nemocích
- zpevňuje cévy, tonizující a protizánětlivé účinky
- vylučuje toxické látky z organizmu a užívá se při odvykání alkoholové a nikotinové závislosti
- záněty,alergie,narušenou činnost močového měchýře,hojení ran,popálenin a zranění
- zesiluje účinek vitamínu C
- žaludeční a dvanáctníkové vředy
- působí žlučopudně
- pomáhá u chorob sleziny,bronchiálním astmatu a plicních chorob
- má estrogení aktivitu
- antibakteriální a protisklerotický účinek
- protirakovinný účinek,neboť brzdí rozvoj rakovinných buněk,velmi dobrých výsledků dosahuje u rakoviny ženských pohlavních orgánů,prsu, plic, štítné žlázy, žaludku a konečníku
- nemoci prostaty,endokrinní soustavu a narušenou látkovou výměnu.
Síla která pomáhá se jmenuje biogenní stimulátory, neboli poslední rezervy uhasínajícího života, které vysvětlil V. P. Filatov když došel k závěru, že buňky oddělené tkáně v průběhu boje za život, v podmínkách nízkých teplot se dostanou do kritického stavu a začnou se tvořit záchranné látky. Abychom v Kalísii biogenní stimulátory získaly, je třeba uřezané listy nebo boční výhony s kolínky, měli alespoň 3 dny v ledničce při teplotě +2 až +4 stupně. Po této době listy jíme a s bočních výhonů s kolínkami si uděláme tinkturu. Na půl litru 50% alkoholu potřebujeme asi 18 – 20 kolínek, to jsou 2 boční výhony s 9 – 10 kolínkami. Výhony posekáme dáme do sklenice zalijeme alkoholem. Po 14 dnech máme výluh šedomodré barvy a bereme jednou denně cca malou skleničku 2 cl. Kdo nemůže alkohol tak si dá výhony do lednice a postupně je pojídá.
Rostlinu máme celoročně v prodeji v zahradnictví a v létě i na trzích.
Zdraví bylinkář Standa

Voňavý muškát

Pelargonium graveolens aneb kdo chce zdravé játra mít, musí čaj z tohoto muškátu pít.
Tento druh voňavého muškátu pěstovaly naše babičky již za císaře pána. Měly ho v oknech proti mouchám, nikdo doposud nevymyslel účinnější repelent. Většinou bylo okno z kuchyně otečené k hnojišti plného much. Sítě nebyly, muškát svou vůní nepustil jedinou mouchu do kuchyně. Babičky také věděly, že listy ve formě výluhu dokáží léčit neduhy. Vytrvalá bylina z čeledi kakostovitých. Užívá se list ve formě nálevu. Léčebné účinky má antidepresivní, kardiotonikum,čistí cévy od sklerotických usazenin, ochraňuje sliznice, sedativum, je silnější jak ostropestřec na regeneraci našich jater. Zevně pomáhá ve formě obkladu při revmatických bolestech, exémech a akné.
Mám pro Vás připravené sazenice tohoto muškátu. Množení je jednoduché, řízkem.
Máme krásné babí léto a žerou nás komáři. Jak je ten svět nádherný. Stařeček i v nepohodě říkal „Život je krásný, ale člověk mosí byt pořáď trochu opitý“. A já jsem nevěděl jako malý ogar, proč stařence pravidelně olamuje muškát a vaří si z něj čaj. To si léčil játra a likvidoval sklerotické usazeniny v mozku a dožil se 93 let. K tomu denně vykouřil 2 pakle Taras Bulby tabáku v fajfce.
Hodně pohody přeje bylinkář Standa

Cholesterol a vysoký tlak

Tiší a bezbolestní zabijáci – cholesterol a vysoký tlak.
Zdravím Vás ve slunečných dnech a zaplať pán Bůh i bez záplav. Dnes o dvou velmi rozšířených zdravotních problémech.
Cholesterol – představuje jeden z nejrizikovějších faktorů aterosklerózy (kornatění a zužování tepen) a jejích komplikací, například srdečního infarktu, cévní mozkové příhody nebo nedokrevnosti dolních končetin. Hlavním problémem je, že poruchy metabolismu tuků nebolí!
Byliny, které pomohou snížit hladinu cholesterolu jsou, Kotvičník, Vitánie, Pupečník, Ženšen pětilistý a panenský olivový olej dokonale čistí ucpané cévy tukem. Ve velmi krátkém čase dokáže Kotvičník snížit cholesterol o 25 – 30 %, při podpoře panenského olivového oleje to je až 50 %. Stařeček věděl, že tuky se rozpouští v alkoholu a říkal „lepší malá štamprle po ránu, jak pak celý den hovno“.
Vysoký tlak – Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud se tento stav neléčí, má to za následek zvýšené riziko onemocnění srdce a cév nebo i smrti na srdeční infarkt či mozkovou mrtvici.
Vysoký tlak snižuje Kotvičník, Vitánie, Pupečník, Ženšen pětilistý. Vysoký tlak může být zapříčiněn několika důvody. Pokud je to srdeční arytmií, tak zde nejlépe pomůže Pupečník. Pokud je to ze silného a mastného jídla, stařeček říkal „nejlepší je bílé maso z kotla, dobře uvařené“ a zabíjíme dvě mouchy jednou ranou, tj. likvidujeme cholesterol a snižujeme tlak.
Zdraví bylinkář Standa

Oroxylum

Oroxylum Indicum – rostlinný propolis.
Pro tento tropický strom jsem v žádném herbáři nenašel český název. Jediný překlad z anglického Damocles tree je Damoklův strom. Tento název zřejmě vznikl při pohledu na plody, které mají tvar meče a připomínají Damoklův meč.
Z přírody je to ale úžasná bylina pro naši slezinu. A jak řeší slezinu medicína? Je to nepotřebný orgán, nejlepším pomocníkem je skalpel a vyoperovat. Nebudeme jim to brát, východní medicína ale říká, že slezina je matkou vnitřních orgánů, řídí lymfatický systém, její nefunkčnost se vždy projeví v zažívání, hlavně problémy se žaludkem. Kůra stromu, která se používá, obsahuje spoustu látek jako včelí propolis. Kvalita propolis se nám mění podle toho, z jakého květu byl pyl, které včely zpracují na propolis nasbírán. Tyto změny brání v uznání propolis jako léčebného prostředku. V kůře Oroxila jsou účinné látky vždy stejné.
Čaj z kůry připravíme povařením 2 – 3 kousků po dobu 10 minut. Čaj silně pění, za to je velmi lahodný. Vaříme stejně množství několikrát, pokud barví vodu. Čaj nám detoxikuje a regeneruje slezinu. Oroxilum je jedinou bylinou z přírody, která řeší i zduřelou slezinu. Je také silně antibakteriální, likviduje nežádoucí bakterie, umí likvidovat i plísně. Tím, že likviduje bakterie a plísně je vhodný na popáleniny i k zevnímu použití. Tím, že napomáhá k čištění lymfatického systému, řeší problémy s klouby jako je, artritida, revmatismus. Určitě potěší dámy, pomáhá řešit celulitidu.
Krásné babí léto se zdravou slezinou přeje bylinkář Standa.

Pupečník

Pupečník – kdo chce zdravý bít, je třeba čaj z pupečníku pít.
Gotu kola neboli pupečník asijský zaujímá v tradiční indické i čínské medicíně důležité místo, ale stále větší popularitu si získává i v našich zeměpisných šířkách. Možná její název připomíná známý kolový oříšek, její účinky jsou naprosto odlišné: zatímco kola obsahuje kofein a má tedy stimulující efekt, gotu kola působí naopak jako mírné sedativum. Tato štíhlá plazivá trvalka se vyskytuje v horkých bažinatých oblastech, zejména v Indii, na Srí Lance, v Číně, ale také třeba v Austrálii nebo jižní Africe. Bylina je rozšířena také po celé jihovýchodní Asii. Ve Vietnamu se odvar užíval k léčbě senility, epilepsie a některých forem hepatitidy. Indická ajurvéda rozpoznala její kladný vliv na lidský organismus už před několika tisíci lety a od té doby je Gotu kola její významnou součástí. K léčebným účelům se používají nejčastěji listy, jejichž tvar se přizpůsobuje oblastem, ve kterých bylina roste – ve vodě uvidíte listy široké a vějířovité, na suchu zase malé a tenké.

Gotu kola se podílí na činnosti centrální i periferní nervové soustavy jako tonikum a adaptogen. Gotu kola se zařazuje do kategorie tzv. mozkových nutrientů, protože významně přispívá k posílení paměti a zlepšení koncentrace. Co se týče účinných složek, je třeba uvést hlavně tzv. triterpeny, konkrétně asiatikosidy. Podle odborníků zvyšují tvorbu kolagenu v kostech a chrupavkách a napomáhají zlepšení periferního krevního oběhu. Gotu kola podle jejich informací posiluje buňky v cévních stěnách, čímž napomáhá průtoku krve. Právě tyto vlastnosti z ní dělají doplněk při celkové léčbě křečových žil. Protože podporuje zdravý vývoj pojivové tkáně, může hrát také pozitivní roli u popálenin, koloidních jizev, vředů a různých ran, doporučuje se také při lupence a ekzémech.

Zajímavé výsledky ovšem Gotu kola dosahuje i ve studiích testujících její vliv na duševní schopnosti. S největší pravděpodobností se podílí na zlepšení paměti, soustředění a schopnosti učit se. Někdy se dokonce uvádí, že prohlubuje a aktivizuje centrum řeči, čehož se může využít při rehabilitaci po infarktu. Indové věří, že listy Gotu koly tlumí příznaky stáří a přispívají k dlouhověkosti. V tradiční medicíně se uvádí, že skrze nervovou soustavu pomáhá ovlivňovat mnoho biologických dějů – zlepšovat mentální funkce, zpomalovat degenerativní změny v mozku a periferní síti, zlepšovat periferní krevní oběh (eliminovat vznik a rozvoj křečových žil a sraženin), urychlovat rekonstrukci vnitřních tkání a kůže po nemocech a úrazech. Napomáhá zmírňovat bolesti hlavy, pomáhá tělu při zvýšené tělesné teplotě, poruchách spánku, posilovat paměť, snižovat únavu a depresivní náladu. Je vhodná jako pomoc při hojení, proti revmatickým bolestem, proti zadržování vody v organismu, při chrapotu, kašli a kožních onemocněních.

Gotu kola má tisíciletou pověst omlazujícího přípravku, kterou potvrdily moderní vědecké výzkumy. Je kultovní bylinou mistrů jógy i jiných orientálních umění.
Gotu kolu nabízíme celoročně jako rostlinu k pěstování v květináči nebo sušenou na čaje.

Zdraví bylinkář Standa

Tulsi

Královna Tulsi
Tulsi, královna bylin, legendární „Jedinečná bylina“ z Indie, je jednou z nejposvátnějších a nejoblíbenějších bylin mezi mnoha léčivými bylinami Orientu, ve zkratce Královna bylin. Je oceňována pro svou religiózní a spirituální posvátnost, také díky svému ústřednímu postavení, které zaujímá v tradičních ájurvedických a unanských systémech holistické přírodní medicíny Východu. Je zasvěcena bohu Krišnovi a Višnovi, protože se považuje za převtělení Lakšmí, Bohyně prosperity, štěstí a dlouhověkosti.
Tulsi se nejčastěji připravuje k užívání ve formě čaje. Tato bylina je uznávána jako obecný posilující a vitalizující prostředek. Projevuje se antibakteriálními, antiseptickými a protikřečovými účinky. Je již po dlouhou dobu tradičně používána pro široké spektrum poruch, včetně nemocí dutiny ústní a krku, plic, srdce, krve, jater, ledvin, zažívacího traktu, dýchacího ústrojí, metabolismu a nervového systému. Běžně se používá pro léčbu kašle, chřipky a nachlazení, bolesti hlavy a uší, revmatismu a artritidy, malárie, při vysokých teplotách, alergických reakcích a různých kožních chorobách, pro snížení toxických účinků různých jedů, včetně případů bodnutí hmyzem nebo uštknutí hadem a pro vypuzení střevních parazitů, proti hmyzu a ve formě vykuřovadla na vyčištění vzduchu. Čaj z Bazalky svaté údajně přináší lásku, víru, soucit, čistotu, uvědomění, čistí auru, zvyšuje životní sílu. Otevírá srdce a mysl.
Vědecký výzkum uvádí tyto užitečné vlastnosti Tulsi:
• Posiluje celkové zdraví a spokojenost, což má pozitivní obecné účinky na tělo a mysl
• Uvolnění při stresu – zvyšuje schopnost vypořádat se a přizpůsobit se měnícímu se a náročnému prostředí a snižuje negativní fyzické a psychologické účinky stresu (adaptogenní účinky)
• Účinky podobné antidepresivům
• Energie a výkon – zlepšuje výdrž a vytrvalost a rovněž zvyšuje účinnost tělního systému při využití kyslíku. Podporuje syntézu bílkovin a zvyšuje sílu
• Účinky proti stárnutí – pomáhá udržet si a získat zpět mladistvý elán, paměť a zpomaluje proces biologického stárnutí snižováním dopadu faktorů fyziologického stárnutí
• Antidiabetické účinky – snižuje hladinu krevního cukru a může být vhodným doplněním dietních doporučení v léčbě mírného stupně na inzulinu nezávislé cukrovky (diabetes 2.typu, u dospělých)
• Antioxidační účinky – poskytuje významnou ochranu při vychytávání volných radikálů a podpoře antioxidačních látek. Neutralizuje nebezpečné biochemické látky, které přispívají k předčasnému stárnutí, rakovině a degenerativním chorobám
• Ochrana před zářením – snižuje poškození buněk a tkáně, zejména u jaterních a srdečních buněk, způsobené škodlivými slunečními paprsky, zářením z obrazovek, z televize a počítačů, z radioterapie, při cestách letadlem ve vysokých nadmořských výškách, atd.
• Podpora imunitního systému – posiluje a vylaďuje imunitní systém. Snižuje alergický histamin, astmatické a další negativní reakce imunitního systému
• Protizánětlivé působení – snižuje bolestivé a nebezpečné záněty, které hrají klíčovou roli u různých forem artritidy, rakoviny a degenerativních poruch nervového systému. Michiganští vědci zjistili u bazalky protizánětlivý a analgetický účinek srovnatelný s léky ibuprofenem, naproxenem a aspirinem
• Antibiotická ochrana – nabízí významné přírodní antibakteriální, antivirové a proti plísňové vlastnosti a je proto užitečná při léčbě mnoha vážných systémových chorob, jakož i lokalizovaných infekcí. Působí proti Escherichia coli, Bacillus anthracis…
• Ochrana srdce a cévního systému- snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu a vysoký krevní tlak pocházející ze stresu, chrání a posiluje srdce a krevní cévy a má mírné schopnosti ředění krve, čímž snižuje pravděpodobnost infarktů
• Brání hromadění tuku v těle (u žen po menopauze)
• Podpora jater – obecně přispívá ke zdravé funkci jater, zlepšuje metabolický proces a vylučování nebezpečných chemikálií v krvi a působí jako protilátka proti různým jaterním chorobám
• Působí na kašel a nachlazení – podpůrné účinky pro plíce a průdušky Vedle celkového příspěvku ke zdraví dýchacího ústrojí bylo prokázáno, že Tulsi napomáhá při léčbě řady vážných alergických, zánětlivých a infekčních problémů, jež mají dopad na plicní a příbuzné tkáně. Podává se u zánětů dutin a ucpání nosu
• Snižuje horečku
• Snižuje bolesti hlavy
• Výživa – obsahuje vitaminy C a A a minerální látky typu vápník, zinek, měď a železo, jakož i chlorofyl a mnoho dalších výživných složek rostlinného původu. Rovněž posiluje účinné trávení, absorpci a využití nutričních látek z potravin a dalších bylin. Stopové množství organické mědi podporuje vstřebávání železa
• Doplněk léčby – zvyšuje účinnost a snižuje negativní, často i nebezpečné vedlejší účinky mnoha standardních a moderních léčebných postupů. Pročišťuje mysl a mozek, posiluje pránu (životní sílu)

O královně bych mohl psát dalších 10 stránek, o svou pozici královny bojovala několik tisíciletí a nyní není byliny, která by ji překonala. Naše bazalky jsou dobré do salátů, ale účinky na náš organizmus silně za Tulsi zaostávají.
Zdraví bylinkář Standa

Ženšen pětilistý

Gynostemma pentaphylum – jialogulan , chcete-li nesmrtelní být je třeba čaj ze ženšenu pít.
Již v 70. letech 20. století bylo při sčítání obyvatelstva v Číně zjištěno, že v provinciích kde pravidelně pijí čaj z gynostemy je nejvyšší procento lidí starších 100 let a také celkový věkový průměr byl vyšší. Naopak nižší zde bylo procento úmrtí na rakovinu. Ženšen obsahuje gypenosidy, které jsou velmi podobné ginsenosidům,které jsou obsaženy v pravém ženšenu (Panax ginseng). Ten se ovšem oproti gynostemě pěstuje velmi obtížně, je vázán na určité půdní a klimatické podmínky a vypěstování rostliny do sklizňové velikosti je záležitost několika roků. Proto jsou také kořeny a produkty z něj tak drahé.
Stačí, když použijete několik lístků na čaj nebo salát denně – za krátkou dobu pocítíte příznivý účinek. Jeho hlavní účinky jsou
-adaptogení a antioxidační účinky
- posilování imunity a nervového systému
- růst životní energie/odolnosti/vytrvalosti
- stimulace funkce jater
- regulace cholesterolu, cukru a krevního tlaku
- zlepšování cirkulace krve
- uklidňující efekty a uvolnění křečí
Dekorativní popínavá rostlina – může se postavit do pokoje, zimní zahrady, na balkon nebo terasu. Je
mrazuvzdorný do -10 stupňů, vyhovuje mu běžný zahradní substrát, stín,v létě se může letnit, nebo může být celoročně jako pokojová rostlina. Příprava a pití Jiaogulanu poskytuje obdobné zážitky jako konzumace nejkvalitnějších zelených čajů. Nálev připravíme tak, že louhujeme 4-6 g čerstvého listu nebo 2 g suchého listu (cca jedna čajová lžička je 1g) v 250 ml horké vody po dobu 3-5 minut, dle chuti. Již tříminutový nálev je nebývale silný a aromatický.
V zahradnictví máme pro Vás celoročně připravené mladé rostliny.
Všechny Vás zdraví bylinkář Standa

Vitalita, výkonnost

Vitalita, výkonnost – platí stále, ranní ptáče dál doskáče, víc sežere a spíše zdechne?
Toto téma je velice citlivé. Pojem vitalita si každý vysvětluje po svém. Ale, podívejme se na to, jak byliny ovlivní naši vitalitu a tím naši výkonnost.
Zažíváme tropické dny, kdy se teploty blíží 40 stupňům, na nás středoevropany je to moc, ale na jihoevropany a národy v Indii a Indočíně naprosto normální. Přesto je tady ze životního stylu jednotlivých národů velký rozdíl. Nejlépe to dokazuje ekonomika států v těchto oblastech. Zatím co Řecko, Itálie, Španělsko a Portugalsko zažívají těžkou krizi, oproti tomu Indie, Thajsko a další státy této oblasti mají období prosperity. My v Evropě neumíme využít přírodní produkty byliny k tomu, aby nám pomohly. V posledních dnech to sami na sobě pociťujeme v extrémních teplotách. Stejně jako jižanské evropské státy jsme líní, neschopní podat dobrý pracovní výkon a jen se vymlouváme na počasí. Nepijeme vodu, padáme jak hrušky na ulicích z důvodu dehydratace. Co na toto říkají Indové? Návod je jednoduchý, hodně pít vodu a hlavně přírodní adaptogení byliny, jako je Ženšen pětilistý, bazalka posvátná, pupečník, kotvičník. Tyto byliny nám dodají vitalitu a zvýší naši výkonnost. V mých sklenících teploty přesahují 50 stupňů, já nemohu svým milenkám říci, je horko dnes zalévat nebudu. Když si z výše uvedených bylin uvařím čaj a teplý vypiji je mně ve skleníku i v padesátce příjemně a mohu dělat. V minulosti, když jsem se napil studené vody a vešel do takto vyhřátého skleníku, nebyl jsem schopen ani zalít, natož něco dělat. Přátelé, věřte tomu, že příroda vymyslela způsoby, jak každou situaci řešit za pomoci přírodních produktů. Přestaňme hledat důvody, proč něco nejde, ale zamysleme se jak situace řešit, abychom byli vždy velmi vitální a výkonní.
Užívejte si těchto nádherných slunečních dnů. Zdraví Vás bylinkář Standa.

Křepelčí vejce

Dnes uděláme výjimku, nebudu psát o bylině, ale o vajíčku od křepelky. Stále častěji se setkávám s problémem nedostatku železa v krvi a to hlavně u žen. Železo organizmus příjme pokud máme volnou organickou měď v těle. V přírodě jsou dva velké zdroje, jedním je Thulsi bazalka posvátná a druhým jsou křepelčí vajíčka.
Křepelčí vajíčka se vyznačují vysokou nutriční hodnotou 1700 až 1800 J, což je více než polovina energie vejce slepičího, které je čtyřikrát větší, přičemž hladina vitamínů A,D,E,B1,B2,B12 a stopových prvků hořčíku, fosforu, mědi, vápníku a železa je výrazně vyšší. Křepelčí vejce obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, fosfatidy (lecitin), sacharidy a další specifické biologicky účinné látky, které příznivě působí při léčení kardiovaskulárních chorob, ekzémů, cukrovky, astmatu, poruch zažívacího traktu a výrazně posilují imunitu organizmu. Vejce od japonských křepelek jsou výborným doplňkem stravy pro výkonné sportovce, děti, seniory, těhotné ženy a urychlují rekonvalescenci při celkové vyčerpanosti organismu.
To nejcennější je ale ve skořápce. Vedle lehce vstřebatelného vápníku je to pro nás potřebná měď, dále zinek, křemík, železo a molybden. Doporučuji skořápku neloupat, jen lehce pomačkat a i se skořápkou sníst. Komu by tento postup konzumace nevyhovoval, tak vajíčka oloupat a skořápku rozmixovat a přidat do jakékoliv pomazánky.
Křepelčí vajíčka jsou nyní ve všech supermarketech k dostání. Vaří se jen dvě minuty, denní dávka pro děti 2 – 3 ks, pro dospělé 4 – 5 ks. Pravidelné užívání po dobu 6 týdnů má na nás ten samý účinek, jako 14 denní pobyt ve vysokohorském prostředí nebo u moře. A co na to stařeček?„co Tě nezabije to Tě posílí“.
Všechny Vás zdraví bylinkář Standa.

Akupresura

Akupresura – rychlá pomoc od neduhů

Zdravím Vás přátelé pevného zdraví. Dnes se chci s Vámi podělit o kouzelné zážitky z termálních lázní Bukfurdo v Maďarsku. V těchto termálech mají ještě staré betonové dlaždice, z kterých mírně vystupují kamínky. Rozehřátí v teplé vodě a následující procházka bosky po chodníku je kouzelná akupresura, po které je každý jak znovu narozený.

Akupresura je předchůdkyní akupunktury. Akupunkturní body jsou rozmístněny po celém těle a jsou seřazeny na drahách – meridiánech, kterými proudí energie. Každý bod souvisí z určitým orgánem. Pokud dojde k přerušení toku energie, z důvodu ucpání meridiánu nastává zdravotní problém. Modernizovaná akupunktura je dosti složitá pro samotné lékaře, natož pro laiky, ale její odnož akupresura je jednoduchá, dá se odkoukat a provádět kdykoliv a kdekoliv. Její účinek je kontrolovatelný.  Akupunkturisté vypracovali přesnou mapu zón, což jsou malé plošky na chodidlech, prstech, nártech a hranách nohou a prstech a dlaních rukou, s podobnými vlastnosti jako akupunkturní body. Jejich citlivost ukazuje na poruchu té které části těla, orgánu a jeho funkce. Vlivem na zónu umožníme zpětnou vazbu a dochází k úlevě a úpravě funkce. Akupresura prováděná na těchto zónách tedy přináší poměrně rychlou úpravu ve vyjmenovaných stavech i při onemocnění zřetelnějších. V podstatě se hlava promítá do prstů, zejména palců nohou, oblast bříšek prstů (záprstí) prezentuje hrudník, klenutí v celé šíři nohy oblast břicha, vnitřní hrana nohy a pata má spojení s páteří, ledvinami a pohlavními orgány, zevní hrana nohy prezentuje velké klouby od shora dolu a končetiny atd. Vše je rozkreslené na přiloženém obrázku.

Akupresura

Akupresura nevyvolává změny při vlivu na zónu, jejíž cílový orgán je v pořádku. Proto je možné proces urychlit současným působením na více plošek – zón – a efekt se uplatní jen tam, kde je ho třeba, tedy tam, kde je rovnováha funkce narušena. Tato okolnost byla známá v Indii, Číně a Japonsku již před více než patnácti stoletími. Lékaři doporučovali např. pro domácí léčbu škopek s vodou a drobnými kaménky, do kterých se nohy mírně bořily a přešlapováním došlo k intenzivní akupresuře a masáži skoro všech reflexních zón nohou. Po takové léčebné proceduře se budete cítit velmi uvolněni, budete mít pocit lehkosti a vaše potíže se zmírní nebo i zmizí. V moderní době se doporučují různé akupresurní rohože, ale to neznamená, že původní verzi, např. ve formě bedýnky a oblázků, nelze používat.

Ale přesto doporučuji zajet si do termálů, kde Vás teplá voda rozhřeje a masáž chodidel omladí o 20 let. Kdo nechce nikam jezdit a nechce utrácet za různé masážní rohože, ať použije škopek s kamínky a toky energie si popraví taky.

Hezkou dovolenou přeje bylinkář Standa